Симеоновският лифт спира окончателно, Витоша остава без нито една въжена линия Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Симеоновският лифт спира работа окончателно, става ясно от публикация на общинския съветник от „Спаси София“ Борис Бонев във Facebook.

Така Витоша остава без нито една въжена линия.

Съоръжението e частна собственост на "Витоша ски" - собственик на приватизираната бившата общинска компания "Въжени линии".

Лифтът беше спрян още преди последния ски сезон през 2023 година въпреки задължението по договор за запазване на дейността за 25 години.

От "Витоша ски" обявиха, че поради авариен ремонт кабинковият лифт "Симеоново" остава затворен. Впоследствие новоизбраният кмет Васил Терзиев разпореди проверка по казуса, но резултатите от нея засега не са обявени.

По-рано Mediapool съобщи, че лифтът няма да бъде пуснат отново, а вместо това ще бъде подготвен проект за неговата подмяна. Опитът до момента обаче показва, че ако въобще се случи, реализирането на такава идея може да отнеме години, отбелязва онлайн медията.

„Собственикът обяви, че Симеоновският лифт официално повече няма да функционира. Така, към тъжната съдба на Княжевския и Драгалевския лифтове, се присъедини и най-новият такъв, построен през 1983 г.,” написа Бонев , като потвърди информацията за окончателното спиране на въженото съоръжение и обвини предишното управление на Столичната община в лицето на ГЕРБ в безхаберие по отношение на лифтовете до планината.

Кабинковият лифт е изграден през 1983 година и стига от софийския квартал "Симеоново" до хижа "Алеко" във Витоша.

"Въжени линии" вече загуби дело по друг сходен казус с ремонта на Драгалевския лифт. От 2021 г. има заповед на главния архитект Здравко Здравков, задължаваща компанията да поправи съоръжението, но това не се е случило и досега. Същевременно - приватизационният договор също не е прекратен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024