В партньорство с

Макар напоследък повечето млади хора да следят по-скоро цикъла на Меркурий, отколкото православния календар, не е лошо да се сещаме, че в християнството има много мъдрост и общочовешки ценности, непреходни във времето.

Да вземем например Сирни заговезни - празник, който е точно 7 седмици преди Великден, известен сред православните като Неделята на всеопрощнието. Тази година е на14 март. Това е денят, в който по-младите се обаждат на по-старите, за да поискат прошка, а по-възрастните им отговарят “Простено ти е, прости” или “Просто да ти е, Господ да прощава”. Модерните форми на комуникация включват още писане на съобщения и добавяне на емоджита, но идеята за смирението и покаянието си остава една и съща.

Храната е много важна част от празника - напомни ни го и тазседмичната брошура на Kaufland, в която се публикуват свежи и качествени продукти на атрактивни цени.

Освен, че се прави баница, задължителна част от празничната маса е и халвата. Важно е да знаете, че това е последният ден преди Великия пост, в който е разрешено да се ядат млечни храни и риба. Като казахме риба, когато пазарувате от Kaufland можете да сте спокойни, че качеството на млечните продукти и рибата е проверено и гарантирано. Всички те минават през многостепенен контрол, който започва още от производството на продукцията, през веригата за доставка, за да стигне до рафтовете в хипермаркета.

Да се върнем на Сирни заговезни - прошката трябва да се случи преди вечеря.

На масата се нареждат баницата, варени яйца, орехи и халва с орехови ядки. Ние ви препоръчваме да направите баницата с много яйца и масло. Вече сме ви давали нашата рецепта с кори от Kaufland и продукти от серията Брей!, сега ще ви разкажем още малко за празника. Най-характерната част е обичаят “хамкане” - от тавана се спуска червен конец, на чийто край се привързва къс бяла халва. Ако нямате греди на тавана, ползвайте полилея. Най-възрастният мъж в семейството завърта конеца, а децата се мъчат да уловят халвата с уста и да отхапят от нея. На някои места се завърта също и варено яйце. Което дете успее, ще бъде здраво през цялата година.

Част от обичая е и паленето на огън, който се прескача от мъжете. В някои краища на България се палят факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си.

Много от тези ритуали отпадат в годините поради несъвместимост с новия ни бит, може би единствено от материалините измерения на празника непреходна е храната. Тя е и много символно натоварена.

Идеята зад Неделята на всеопрощнието е възстановяването на човешката взаимност и уважение, като способността да прощаваш е един белезите на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка.

Затова на този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.


Уикенд рецепта: Брауни от лимец с ягоди

Уикенд рецепта: Сурови бонбони с малини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас