В партньорство с

Макар напоследък повечето млади хора да следят по-скоро цикъла на Меркурий, отколкото православния календар, не е лошо да се сещаме, че в християнството има много мъдрост и общочовешки ценности, непреходни във времето. 

Да вземем например Сирни заговезни - празник, който е точно 7 седмици преди Великден, известен сред православните като Неделята на всеопрощнието. Тази година е на14 март. Това е денят, в който по-младите се обаждат на по-старите, за да поискат прошка, а по-възрастните им отговарят “Простено ти е, прости” или “Просто да ти е, Господ да прощава”. Модерните форми на комуникация включват още писане на съобщения и добавяне на емоджита, но идеята за смирението и покаянието си остава една и съща. 

Храната е много важна част от празника - напомни ни го и тазседмичната брошура на Kaufland, в която се публикуват свежи и качествени продукти на атрактивни цени.

Освен, че се прави баница, задължителна част от празничната маса е и халвата. Важно е да знаете, че това е последният ден преди Великия пост, в който е разрешено да се ядат млечни храни и риба. Като казахме риба, когато пазарувате от Kaufland можете да сте спокойни, че качеството на млечните продукти и рибата е проверено и гарантирано. Всички те минават през многостепенен контрол, който започва още от производството на продукцията, през веригата за доставка, за да стигне до рафтовете в хипермаркета.

Да се върнем на Сирни заговезни - прошката трябва да се случи преди вечеря. 

На масата се нареждат баницата, варени яйца, орехи и халва с орехови ядки. Ние ви препоръчваме да направите баницата с много яйца и масло. Вече сме ви давали нашата рецепта с кори от Kaufland и продукти от серията Брей!, сега ще ви разкажем още малко за празника. Най-характерната част е обичаят “хамкане” - от тавана се спуска червен конец, на чийто край се привързва къс бяла халва. Ако нямате греди на тавана, ползвайте полилея. Най-възрастният мъж в семейството завърта конеца, а децата се мъчат да уловят халвата с уста и да отхапят от нея. На някои места се завърта също и варено яйце. Което дете успее, ще бъде здраво през цялата година. 

Част от обичая е и паленето на огън, който се прескача от мъжете. В някои краища на България се палят факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си. 

Много от тези ритуали отпадат в годините поради несъвместимост с новия ни бит, може би единствено от материалините измерения на празника непреходна е храната. Тя е и много символно натоварена. 

Идеята зад  Неделята на всеопрощнието е възстановяването на човешката взаимност и уважение, като способността да прощаваш е един белезите на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка. 

Затова на този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.


Уикенд рецепта: Брауни от лимец с ягоди

Уикенд рецепта: Сурови бонбони с малини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър

БЕХ ще плати дълговете на "Топлофикация" към "Булгаргаз" срещу дял от дружеството

Енергийният холдинг иска да вземе част от "Топлофикация София"