В партньорство с
С пролетта винаги сме били в особени отношения - не мога да преценя дали се харесваме или не. Излиза ти се с приятели, но си в пролетна умора. Слънчево е, но още ходиш с яке навън. Топло е, но не достатъчно, за да отидеш на море.
Пролетта обаче има една положителна черта, която не мога да отрека. Дава ти разнообразие от сезонни, свежи и вкусни плодове. По това време на годината откривам и моите най-любими – ягодите.
Когато бях малка, ги берях от градината на баба ми, а сега си ги купувам от Kaufland. Освен, че са български, са и от областта на родния ми Пловдив.
Второто хубаво нещо на ягодите в Kaufland е, че тази седмица са на страхотна цена - както казват рекламите - на моята Kaufland цена.
Третият плюс, който далеч не е последен по важност е, че са добре опаковани и защитени - нещо особено важно за мен в условия на коронавирус.
Но да минем нататък с важните неща.
Кажи ми как ядеш ягоди и ще ти кажа какъв човек си - банално е, но аз се разпознавам в тази фраза.
Никога няма да ме видите да ям ягоди със захар, шоколад или сметана, както повечето хора най-много ги обичат. Стремя се да водя здравословен начин на живот и да имам балансирано хранене, затова избягвам консумацията на излишна захар, особено в комбинация с плодове, които в соло изпълнение са си достатъчно сладки.
Затова обикновено ягодите ги ям чисти или в комбинация със скир и чия. Освен че са вкусни, за мен те са източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Покрай карантината се развихрих в кухнята и открих една чудесна рецепта - брауни с ягоди, но в една малко по-здравословна версия с брашно от лимец и кокосова захар вместо обикновена.
Защо лимец?
Хората, които имат глутенова непоносимост, знаят, че лимецът е с много ниско съдържание на глутен. Глутенът не се препоръчва и при хора с автоимунни заболявания като мен, затова лимецът редовно присъства в кухнята ми като заместител на обикновеното брашно.
Купувам лимец и го смилам до брашно с блендера вкъщи. Ако не искате да правите това упражнение, в Kaufland се предлага брашно от лимец на наколко производителя и също ще ви свърши чудесна работа.
Кокосовата захар е добър заместител на обикновената, защото тя е с по-нисък гликемичен индекс и колкото и странно да звучи за захар, е богата на някои витамини и минерали.
Ето и рецептата:
- 150 гр. брашно от лимец;
- 50 гр. какао на прах или зърна какао, които да си смелите вкъщи.
- 250 гр кокосова захар;
- 200 гр. масло;
- 3 яйца;
- 1 натурален шоколад K-Classic;
- 400-500 гр. ягоди
- Щипка сода бикарбонат
Шоколадът, захарта и маслото се разтапят на котлон при постоянно разбъркване.
Докато разбърквате, добавяте към сместа и предварително разбитите яйца. В друг съд пресявате брашното и добавяте към него какаото на прах и содата.
Изсипвате сместа от брашното, какаото и содата при яйцата и продължавате да бъркате до получаването на хомогенна смес. Добавяте две трети от ягодите в сместа. Ако ягодите са по-едри, можете да ги нарежете допълнително. Получената смес се изсипва в малка тава, покрита с кухненска хартия. Пече се 35-40 минути на 180 градуса при предварително загрята фурна.
Браунито с ягоди е готово!
И нека бъде пролет! Всяка седмица можете да откриете богат избор от свежи и качествени продукти на Твоята Kaufland цена. Разгледай седмичните предложения тук.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: