Слави Трифонов: ГЕРБ, ДПС и БСП пак не отидоха на работа, статуквото брани своите интереси на всяка цена Снимка: © Има такъв народ

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов атакува ГЕРБ, ДПС и БСП за това, че за втори пореден ден провалят гласуванията по знакови законопроекти, свързани с охраната на висши държавни служители и с бъдещето на специализираното правосъдие.

"Вчера ГЕРБ, ДПС и БСП бяха партиите, които искаха да бламират тези промени в Закона за НСО, като въобще не се явиха на работа в залата на Народното събрание. Днес същите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП пак не отидоха на работа, този път в парламентарната комисия по правни въпроси, с което блокираха приемането на законопроекта за закриването на специализираните прокуратура и съд. Специализираните прокуратура и съд ще продължат да съществуват, защото в парламента има специализирали се в тяхното бранене депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго", пише Трифонов в позиция, публикувана в профила му във Facebook.

ГЕРБ, БСП и ДПС бойкотираха Правната комисия и отложиха закриването на спецсъда

Той използва двата поредни случая, за да се разграничи от съмненията за обвързаност на ИТН с ДПС.

"Много се изписа и изговори по адрес на “Има такъв народ” - че е партия, зад която прозира дългата ръка на ДПС, че е партия, която иска да спаси Борисов и Гешев, че е партия, която обслужва политическото статукво. Всъщност, няма значение кой какво говори и внушава, значение имат фактите и реалните действия. Е, тези две политически събития от вчера и днес върнаха нещата от сферата на лъжите и фантазиите обратно в сферата на закономерността и логиката. Депутатите на “Има такъв народ” вчера бяха на работа и гласуваха промените в Закона за НСО, бяха и на работа днес, за да стартират закриването на специализираните прокуратура и съд. “Има такъв народ” е от едната страна, а от другата страна са ГЕРБ, БСП и ДПС. Заедно", пише още Трифонов.

Той коментира още, че "неявяването им на работа и бойкотирането на тези изключително важни закони са поредното абсолютно доказателство за съществуването на статукво, което брани своите интереси на всяка цена".

Отсъствието на БСП в четвъртък при гласуването на Закона за НСО, който трябваше да свали охраната на главния прокурор, се обясняваше с това, че в същото време се провеждаше предварително планираният Национален съвет на партията. На него присъстваха и депутатите от парламентарната група, за да решат дали и кога да върнат третия мандат за съставяне на кабинет.

В петък обаче БСП отново се оказа част от причините за провала на заседанието на Правната комисия - този път при обсъждането на закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Социалистите досега защитаваха позицията, че подкрепят тази идея, лансирана от "Демократична България" в два поредни мандата на Народното събрание.

БСП разполага с 4-ма членове на Комисията по конституционни и правни въпроси. Само един от тях - Тодор Байчев - е присъствал.

Един от отсъствалите депутати Крум Зарков обяви, че предварително е предупредил комисията, че няма да може да се яви в началото на извънредното заседание.

"За тези, които се интересуват истински от тази тема, бих искал да поясня - закриването на тази институция (специализирания съд) не е лесна работа. Според мен, с или без днешното заседание на тази комисия, ако парламентът има само седмица време за работа, специализираните съдилища няма да могат да бъдат закрити. Ако се разполага с две седмици - ще", пише той във Facebook.

За сметка на това в залата на комисията бяха пристигнали главният прокурор Иван Гешев, заместничката му Даниела Машева, както и ръководителите на специализираните съдилища Георги Ушев и Мариета Райкова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023