Снимка: © Има такъв народ

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов атакува ГЕРБ, ДПС и БСП за това, че за втори пореден ден провалят гласуванията по знакови законопроекти, свързани с охраната на висши държавни служители и с бъдещето на специализираното правосъдие.

"Вчера ГЕРБ, ДПС и БСП бяха партиите, които искаха да бламират тези промени в Закона за НСО, като въобще не се явиха на работа в залата на Народното събрание. Днес същите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП пак не отидоха на работа, този път в парламентарната комисия по правни въпроси, с което блокираха приемането на законопроекта за закриването на специализираните прокуратура и съд. Специализираните прокуратура и съд ще продължат да съществуват, защото в парламента има специализирали се в тяхното бранене депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго", пише Трифонов в позиция, публикувана в профила му във Facebook.

ГЕРБ, БСП и ДПС бойкотираха Правната комисия и отложиха закриването на спецсъда

Той използва двата поредни случая, за да се разграничи от съмненията за обвързаност на ИТН с ДПС.

"Много се изписа и изговори по адрес на “Има такъв народ” - че е партия, зад която прозира дългата ръка на ДПС, че е партия, която иска да спаси Борисов и Гешев, че е партия, която обслужва политическото статукво. Всъщност, няма значение кой какво говори и внушава, значение имат фактите и реалните действия. Е, тези две политически събития от вчера и днес върнаха нещата от сферата на лъжите и фантазиите обратно в сферата на закономерността и логиката. Депутатите на “Има такъв народ” вчера бяха на работа и гласуваха промените в Закона за НСО, бяха и на работа днес, за да стартират закриването на специализираните прокуратура и съд. “Има такъв народ” е от едната страна, а от другата страна са ГЕРБ, БСП и ДПС. Заедно", пише още Трифонов.

Той коментира още, че "неявяването им на работа и бойкотирането на тези изключително важни закони са поредното абсолютно доказателство за съществуването на статукво, което брани своите интереси на всяка цена".

Отсъствието на БСП в четвъртък при гласуването на Закона за НСО, който трябваше да свали охраната на главния прокурор, се обясняваше с това, че в същото време се провеждаше предварително планираният Национален съвет на партията. На него присъстваха и депутатите от парламентарната група, за да решат дали и кога да върнат третия мандат за съставяне на кабинет.

В петък обаче БСП отново се оказа част от причините за провала на заседанието на Правната комисия - този път при обсъждането на закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Социалистите досега защитаваха позицията, че подкрепят тази идея, лансирана от "Демократична България" в два поредни мандата на Народното събрание.

БСП разполага с 4-ма членове на Комисията по конституционни и правни въпроси. Само един от тях - Тодор Байчев - е присъствал.

Един от отсъствалите депутати Крум Зарков обяви, че предварително е предупредил комисията, че няма да може да се яви в началото на извънредното заседание.

"За тези, които се интересуват истински от тази тема, бих искал да поясня - закриването на тази институция (специализирания съд) не е лесна работа. Според мен, с или без днешното заседание на тази комисия, ако парламентът има само седмица време за работа, специализираните съдилища няма да могат да бъдат закрити. Ако се разполага с две седмици - ще", пише той във Facebook.

За сметка на това в залата на комисията бяха пристигнали главният прокурор Иван Гешев, заместничката му Даниела Машева, както и ръководителите на специализираните съдилища Георги Ушев и Мариета Райкова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Норвегия, Финландия и Дания засилват охраната си след пробивите по "Северен поток"

"Русия има значително военно присъствие в региона и очакваме от нея да продължава да дрънка оръжие"

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"