Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента Снимка: © Булевард България

Водач на ГЕРБ в Русе, депутати от ДПС и - вече по традиция - лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се отказаха да стават депутати в 50-ия парламент, обяви ЦИК.

Кандидатът от партията на Бойко Борисов Бедрос Пехливанян е обявил, че няма да влезе в парламента, но засега мотивите са неизвестни. Решението му е изненадващо, след като беше начело на листата, водена назад в годините от емблематично лице на партията, каквото беше Десислава Атанасова (сега конституционен съдия). Пехливанян е фармацевт, собственик на аптеки, лидер е на местната структура на ГЕРБ, бил е в местния общински съвет, откъдето също се оттегля преди години. Така депутати от ГЕРБ в Русе остават областният ръководител на партията Георги Кръстев и адв. Николай Братованов.

Слави Трифонов за пореден път няма да е народен представител в следващия парламент, въпреки че беше кандидат за такъв по време на кампанията.

Трифонов е подал заявление, с което се отказва от депутатското си място в 50-ото Народно събрание. Това става ясно от решения на ЦИК, взети на 13 юни.

Той е избран за народен представител от две листи - в 15 МИР Плевен и 25 МИР София, но в крайна сметка няма да е депутат.

На почти всички избори досега, в които "Има такъв народ" е в парламента, партийният лидер прави това. Той беше избран за народен представител в 45-ото Народно събрание, когато положи клетва онлайн заради положителен тест за коронавирус, а впоследствие не присъства на нито едно от останалите пленарни заседания поради болнични.

На останалите избори през 2021 и 2022 г. Трифонов отказа се кандидатира, но на вота на 2 април отново поведе две листи - в Благоевград и Стара Загора. След избирането му и в двете той се отказа от мястото си.

Освен Трифонов кандидати и на други партии няма да са част от следващото Народно събрание.

Четирима, избрани от листите на ДПС, са подали заявление пред ЦИК с искане да не бъде обявени за избрани депутати. Това са:

  • Николай Колев - кметът на община Гълъбо, който беше трети в листата на ДПС в 27 МИР Стара Загора
  • Иса Бесоолу - втори в листата в Стара Загора, кмет на Павел Баня, който остава на поста си в общината.
  • Езхар Хасанова Ибрямова-Сеидова - третата в листата в Търговище, лекар
  • Николай Юруков - трети в листата в Смолян. Той в момента е зам.-кмет на Девин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024