Слави Трифонов отказа на ГЕРБ и иска кабинет с третия мандат на ИТН Снимка: © Булевард България

Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС.

Вместо това иска да получи третия мандат от президента Румен Радев и да предложи "експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време".

Решението му беше обявено след отказа на депутатите от ИТН да гласуват подкрепа за Рая Назарян като председател на 50 Народно събрание, което беше поискано от ГЕРБ като ултимативно условие за продължаване на преговорите.

"И така, след като се посъветвах с моите колеги от ИТН, решавам следното - ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат. Има достатъчно много партии и свободно мислещи депутати, които да предприемат такъв ход. Аз се надявам и очаквам третият мандат да дойде в ИТН и тогава ние ще предложим експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време. И ако мандатът дойде при нас, предлагам всички политически сили да подкрепят такова правителство, ако не искат на есен да ходим на избори. Мисля, че съм безпрекословно ясен", пише в профила на Слави Трифонов.

ИТН беше единствената парламнетарна група извън ДПС, която се отзова на преговорите с Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова в началото на седмицата.

Предварителното условие на Бойко Борисов беше до петък да е ясно дали ще има подкрепа за негов кабинет или се отива на седми поредни предсрочни избори.

Условието му беше правителството да управлява с мандат на ГЕРБ, с премиер на ГЕРБ и с двама министри на ГЕРБ (външни работи и отбрана).

Във вторник той постави и второ условие - или Рая Назарян ще бъде подкрепена, или край на преговорите.

ИТН обаче отказаха да гласуват за нея и издигнаха собствен кандидат - Силви Кирилов.

ГЕРБ и ДПС нямат достатъчно гласове, за да изберат свое правителство, затова имат нужда от поне още един партньор във властта.

Не става ясно дали Трифонов е консултирал позицията си с президента Румен Радев, защото само от него зависи дали изобщо третият мандат ще бъде връчен на предпоследната политическа сила.

Със сигурност ГЕРБ като първа по големина парламентарна група ще получи първия мандат. Ако тя не успее да го осъществи, мандатът ще премине към ДПС като втора група.

Оттам нататък Конституцията не ограничава избора на Румен Радев за третия мандат.

През 2021 г. ИТН получаваше два пъти мандат за управление, докато разполагаше с много по-голяма парламентарна група. В първия случай Слави Трифонов сам отказа да се опитва да управлява с 51 депутатски места (днес той има само 16). Във втория случай Трифонов извади готов списък с кандидати за министри начело с Николай Василев, а после с Пламен Николов, но се провали в опита да получи подкрепа.

В сряда следобед съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че "в момента Пеевски изнудва Борисов за министри, а ИТН прави ужасяващи предложения, които съчетават глупост и безгранична наглост".

"За нас Борисов показа, че нито може да си държи на думата, нито има някакви принципи, на които да се облегне при нужда. Реалният въпрос е не каква е цената на ИТН, (това скоро ще разберем) а ние като българи, колко още можем да платим за “удоволствието” Пеевски и Борисов да са на политическата сцена. Двама човека спират прогреса на цял народ. Това е ужасно скъпо", пише Кирил Петков в профила си във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024