Председателят на ИТН Слави Трифонов е отказал да декларира имуществото си за втора поредна година пред КПКОНПИ.

Като лидер на партия, която получава държавна субсидия, той е длъжен да подава редовни имуществени декларации по закон. Трифонов обаче отново се оказва в групата на лицата, които не само са пропуснали срока, но и изобщо не са осветили какви активи или дългове имат.

Трифонов е единственият лидер на доскорошна парламентарно-представена партия, който е отказал да изпълни задължението за прозрачност на имуществото. В списъка на КПКОНПИ липсва и декларация на Ивайло Вълчев - поет и сценарист от "Шоуто на Слави", който също членува в ръководството на ИТН и за кратко беше депутат през 2021 г.

Годишните декларации за имущество и интереси на публични лица се подават до 15 май всяка година. Трифонов беше депутат само в 45 Народно събрание и в това качество също имаше задължение по закон, но така и не се отчете пред КПКОНПИ.

Самата комисия не съобщава нито дали ще накаже председателя на ИТН, нито дали прави проверки по случая.

Сред останалите декларации прави впечатление тази на Румен Спецов, който до преди дни беше директор на НАП. Той е успял да придобие апартамент за 1.1 млн. лв. в Дубай със заем от тамошна банка заедно със съпругата си Плама.

В България Спецов има един кредит за 80 000 лв. и доходи от заплата в размер на малко над 71 000 лв. Доходите на жена му не са декларирани, предполага се и че заемът за жилището в Дубай е на нейно име. Двамата са живяли в емирството до 2021 г., когато той стана ръководител на НАП.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран по американския закон "Магнитски", е отчел 20,2 млн. лв. вземания от разпределен дивидент. В декларацията му има още множество наети имоти и автомобили, които той вече е описвал пред КПКОНПИ.

Пеевски продължава да държи пари на влогове в български банки, независимо че те не би трябвало да сътрудничат на санкционирани от САЩ лица.

Най-големи активи е отчел бившият министър на транспорта Николай Събев, който е придобил 10 имота през 2021 г. (мандатът му започна в средата на декември). Събев е заработил над 1,1 млн. лв. от трудови правоотношения и още 107 368 лв. от друга дейност, като е получил дивидент над 21 млн. лв. от "Еконт", чийто основател и съсобственик е.

Нов офис в София с площ от 204 кв.м. е декларариал доскорошният министър на иновациите Даниел Лорер заедно със съпругата си, като общата стойност е малко под 352 000 лв.

Бившият вицепремиер Гроздан Караджов е отчел трудови доходи извън заеманата длъжност от 99 735 лв. и 22 032 лв. от друга стопанска дейност, докато съпругата му има повече от 220 000 лв. годишни доходи, плюс дарение от роднини в полза на жена му от над половин милион лева.

Кирил Петков не е декларирал други придобивки извън 35 634 лв. доходи от заплата и 59 214 лв. извън заеманата длъжност.

Корнелия Нинова няма отчетени приходи извън политическата си дейност, като от трудови доходи е получила 54 629 лв. и още 17 431 лв. за сътрудници през позицията си на депутат, докато съпругът ѝ е заработил над 71 000 лв. от заплата.

Президентът Румен Радев е отчел 135 000 лв., държани на влог и заплата за една година в размер на 173 107 лв. Съпругата му Десислава има приходи от 10 537 лв. за 2021.

Бившият премиер Бойко Борисов, който вече се отчита само като председател на партия със субсидия, е декларирал налични пари в размер на 245 650 лв. Още малко под 200 000 лв. от "обезщетения от заплати, отпуск от минали години, изплатени болнични и трудови доходи" притежава на банкови влогове. Годишната данъчна основа от трудови доходи е 155382 лв. при него.


Партийно финансиране: "Задкулисни играчи" в сметките на 7/8 TV и какво се случва с даренията на "Възраждане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър