След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян Снимка: © Булевард България

102 фалшиви сигнала за взривни устройства са разпратени по училищата в пет области на България, с почти еднакво съдържание на съобщенията по имейл.

ГДБОП вече работи с партньорски служби за идентифициране на заподозрян извършител, става ясно от думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

"Имаме насоки за евентуално лице, съпричастно с тези имейли, което е извън територията на страната. Колегите от партньорските служби извършват установяване на евентуалната съпричастност", казва Тодоров.

Сигналите за предполагаеми бомби са получени от директорите на училища в София, както и областите Плевен, Сливен, Варна и Бургас. Това е вторият пореден ден, в който полицията се занимава със случая, а учениците се евакуират принудително.

В нито едно от тях не е открито взривно устройство. Появата на фалшивите аларми броени дни преди парламентарните избори обаче водят до версията за хибридна атака, свързана с Русия, според вътрешния министър Иван Демерджиев.

"До два дни ще имаме процедура. С разпореждане на министъра е създадена група, която ще изработи общонационална процедура и ще регламентира стриктно точните действия при такива ситуации. В никакъв случай няма заплаха за изборите в неделя", казва главният секретар на МВР Петър Тодоров, цитиран от БТА.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024