След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян Снимка: © Булевард България

102 фалшиви сигнала за взривни устройства са разпратени по училищата в пет области на България, с почти еднакво съдържание на съобщенията по имейл.

ГДБОП вече работи с партньорски служби за идентифициране на заподозрян извършител, става ясно от думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

"Имаме насоки за евентуално лице, съпричастно с тези имейли, което е извън територията на страната. Колегите от партньорските служби извършват установяване на евентуалната съпричастност", казва Тодоров.

Сигналите за предполагаеми бомби са получени от директорите на училища в София, както и областите Плевен, Сливен, Варна и Бургас. Това е вторият пореден ден, в който полицията се занимава със случая, а учениците се евакуират принудително.

В нито едно от тях не е открито взривно устройство. Появата на фалшивите аларми броени дни преди парламентарните избори обаче водят до версията за хибридна атака, свързана с Русия, според вътрешния министър Иван Демерджиев.

"До два дни ще имаме процедура. С разпореждане на министъра е създадена група, която ще изработи общонационална процедура и ще регламентира стриктно точните действия при такива ситуации. В никакъв случай няма заплаха за изборите в неделя", казва главният секретар на МВР Петър Тодоров, цитиран от БТА.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024