Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите? Снимка: © Getty Images

Властите в Германия обмислят по-строги наказания при нападения над политици и доброволци в навечерието на предизборната кампания в страната.

Последният подобен случай, който се разследва от полицията е от вторник, когато е нападната общинската съветничка и бивш кмет на Берлин Франциска Гифи. Мъж е ударил Гифи по главата с чанта, в която е имало твърд предмет. Това става в местната библиотека в Нойкьолн. Прокуратурата в Берлин вече обяви, че е идентифицирала извършителя.

Гифи не е пострадала сериозно и след преглед в болницата е била освободена, но нападението е смятано за тревожен сигнал, защото се случва само няколко дни след други подобни атаки, особено в Източна Германия.

Преди Гифи, която е познато лице на Социалдемократическата партия, в петък в Дрезден беше нападнат Матиас Еке, евродепутат и водещ кандидат за ЕП от същата формация.

След атаката той претърпя операция, а в момента полицията разследва четирима тийнейджъри, заподозрени, че стоят зад нападението, като един от тях е свързван с крайнодесни организации.

След този случай имаше и друг - на доброволец в кампанията на "Зелените", който също е ритан и бит.

Друг политик от "Зелените" - Ивон Мозлер - е бил нападната, докато поставя плакати в Дрезден и то в присъствието на телевизионни екипи.

От полицията в града уточняват, че двамата заподозрени са били част от група, отправила нацистики поздрав, когато тя започва да поставя плакатите.

Нападенията в Германия в последните дни бяха заклеймени от политици, а късно във вторник вътрешните министри на отделните провинции проведоха среща с федералния вътрешен министър Нанси Фезер, за да обсъдят случаите на насилие.

"Живеем в свободна и демократична страна, в която всеки има право и възможност да изразява свободно мнението си. И все пак има ясна граница. И това е насилието срещу хора, които имат различни възгледи, независимо по какви причини, под каквато и да е форма. Няма оправдание за тези атаки. Те са червена линия, която ние като общество не трябва да прекрачваме.", написа и в профила си в Инстраграм Франциска Гифи.

"За съжаление тази спирала съществува от години, спирала на насилие и физически атаки върху политици - както жени, така и мъже," казва пред местни медии министърът на вътрешните работи на Бранденбург Михаел Щюбген. Щюбген е и дългогодишен член на Бундестага.

По думите на Фезер органите на реда и съдебната система трябва да изпратят "много ясен сигнал", като предложат бързи и последователни процедури и наказания за нападенията над политици.

Тя обяви и че ще се обърне към министъра на правосъдието Марко Бушман, ако се наложи да се правят промени в Наказателния кодекс.

По данни на федералното министерство на вътрешните работи престъпленията срещу политици са увеличили с над 50% през 2023 г. до 2710.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024