След "голото парти" в Русия: Рапърът Vacio получи призовка за армията

Тормозът на Кремъл срещу звездите, участвали в печално известната "гола вечеринка" в Москва, продължава с пълна сила - особено срещу най-разголения гост на партито в клуб "Мутабор".

25-годишният рапър Vacio (Николай Василиев), който се появи "облечен" само по чорап, е бил отведен в службата за военна регистрация, за да му бъде връчена призовка за постъпване в армията.

Василиев вече беше осъден на 15 дни затвор и глоба от 200 000 рубли (около 4000 лв.) заради нарушаване на обществения ред с появата си на голото парти в края на декември 2023.

Той е освободен от ареста на 5 януари, но още на следващия ден отново е заловен край метростанцията "Белоруская" - този път, за да бъде откаран във военното комендантство.

Веднага след връчването на призовката, той е откаран в районно полицейско управление за "провеждане на профилактична беседа".

Вместо да го пуснат, руските полицаи са му наложили допълнително наказание от задържане под стража. Този път - с продължителност от 10 дни.

Така се оказва, че Vacio няма да успее да се отзове на повиквателната за армията на 9 януари, защото изтърпява поредната мярка "задържане под стража".

Т.нар. "каруселни арести" са редовна практика на руските служби за сигурност, когато решат да упражняват тормоз върху даден човек дори когато той не е осъждан за престъпление.

Системата работи така, че човек може да се превърне във вечен арестант - дори веднъж да е пуснат на свобода, веднага се образува ново произволно наказателно производство, по което той се привлича като обвиняем. Така престоят зад решетките би могъл да продължи до безкрайно.

Военната призовка на Vacio не означава задължително, че той ще бъде отведен на фронта в Украйна.

Рапърът вече веднъж е викан от Военна комисия в родния си град Екатеринбург, но тогава не влиза в армията заради здравословни причини. Това казва пред "Московски комсомолец" бившият служител от Министерството на вътрешните работи, а днес член на Комисията за обществен мониторинг Алексей Лобарев.

Лобарев твърди, че е посетил специален център за задържане № 2 на Главното управление на Министерството на вътрешните работи на Русия в Москва, където Василиев в момента излежава присъдата си след „голото парти“, организирано от Анастасия Ивлеева.

Николай Василиев е роден през 1998 г., автор е на четири албума с рап музика.

Той беше принуден да се извинява публично за участието си на партито на Анастасия Ивлеева на 21 декември и да заяви, че не подкрепя LGBT-движението - след като беше нарочен за разпространител на хомосексуална пропаганда заради външния си вид.

Vacio е известен с колаборациите си с други популярни рап звезди в Русия и досега не е подлаган на гонения от службите независимо от провокативното съдържание на текстовете си.

Масовите наказания и разследвания на руски знаменитости за участие в "голото" парти на Ивлеева e започнало по нареждане на администрацията на Владимир Путин.

Това съобщи преди дни The Moscow Times, като цитира свои източници от правителството и Думата.

Според тях - скандалът е удобен за Кремъл, за да отмести вниманието и гнева на гражданите далеч от политическия елит и да го насочи към "провинилите се" звезди.


Администрацията на Путин е наредила преследването на руските звезди от "голото парти"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024