Парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК-услугите и топлинната енергия, които трябва да останат на нивата от 1 януари 2021 г. Малко по-късно обаче стана ясно, че още утре ще има прегласуване, защото много от народните представители не разбрали за какво точно гласуват.

Предложението за мораториум беше на ГЕРБ-СДС и получи подкрепата на управляващата коалиция – ПП, БСП, ИТН и ДБ. Депутатите решиха да предприемат този ход на редовното заседание в сряда, на което с часове спориха дали да създадат временна комисия за справяне с енергийната криза.

Инициативата дойде от председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. То беше подкрепено от 186 депутати. Само ДПС не участваха в гласуването, което според тях било противозаконно.

Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) спря процедурата за предложеното дни по-рано покачване на цените за битовите потребители от началото на 2022 г. Регулаторът искаше цената на тока да се повиши средно с 11,51% от 1 януари, а парното и топлата вода да поскъпнат средно с 13 на сто.

На извънредно заседание новата временна комисия за справяне с енергийната криза реши, че ще предложи на депутатите да гласуват КЕВР да не може да определя цените за бита до 31 март 2022 г.

Лена Бориславова, която е новият началник на политическия кабинет на Кирил Петков, обясни на брифинг, че задачата на комисията е да обследва възможните варианти за евентуално ново покачване на цените за битовите потребители. "Или временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените от началото на 2020 г., или да се направят законодателни изменения в Закона за енергетиката, запазвайки независимостта на контролния орган", каза тя.

Определи това решение като противоречие на гласуваното преди това сформиране на временна специална комисия за овладяване на енергийната криза. "Това решение след некомпетентното предложение, макар и от опитна опозиция, ще бъде поправено, защото може да доведе до хаос", заяви Бориславова, докато депутати в кулоарите на парламента заявиха, че е останало неразбиране за какво се гласува.

Временната парламентарна комисия, която за един месец трябва да обсъжда предложения за справяне с енергийната криза в страната, бе създадена по предложение на ПП. Тя трябва да проведе експертен дебат и да даде предложения за мерки срещу повишаващите се цени на тока.

"За" създаване на комисията гласуваха 169 депутати от всички партии без ГЕРБ-СДС.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова атакува управляващите, че в момента нямало „енергийна криза“ и не знае защо се сформира комисията. Любен Дилов-син се включи с реплика, че не е нужна временна комисия, тъй като ще има редовна, а Костадин Ангелов се възмути как нямало комисия за Covid-кризата, при положение че пандемията била налице от 2 години.

Атанас Михнев от ПП контраатакува, като обяви за политическо предложението на КЕВР за повишаване на цената на електроенергията за битовите потребители. „В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнат цените на тока за гражданите. Не, държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока“.

Председател на временната комисия ще е Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната", а нейни членове ще са Венко Събрутов от ПП, Теменужка Петкова и Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС, Драгомир Стойнев и Румен Гечев от БСП, Иво Атанасов и Тихомир Тенчев от "Има такъв народ", Ивайло Мирчев и Владислав Панев от "Демократична България", Николай Дренчев и Искра Михайлова от "Възраждане"


Спряха газа и запорираха сметките на ТЕЦ "Варна" на Доган заради 25 млн. лв. дългове

Кирил Петков пропуска последния Европейски съвет за 2021, приоритизира "реалните проблеми" у насАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"