Снимка: © Булевард България

Депутатите в 45-ото Народно събрание отхвърлиха предложението за намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв. за действителен глас след 4-часово заседание.

Предложението беше внесено от „Има такъв народ“ като промяна в Закона за политическите партии. Първо народните представители гласуваха за намаляване на субсидията, но след поискано прегласуване заради новопоявили се депутати в пленарната зала след почивката, резултатът беше друг.

„За“ бяха 76 народни представители, „против“ гласуваха 86 от тях, а шестима се въздържаха.

БСП, ДПС и ДБ не подкрепиха предложението. ГЕРБ даде само 20 гласа "за", а част от "Изправи се! Мутри, вън!" също не подкрепиха промяната.

Предложението за намаляване на партийната субсидия до 1 лв. беше основна точка в референдума на Слави Трифонов от 2016 г. Тогава тя беше 11 лв. и за кратко стана 1 лв., преди да бъде повишена на 8 лв.

Днес „Има такъв народ“ защитиха предложението си с мотива, че това ще спести на българските граждани 21 026 691 лв. на година, или около 85 млн. за 4 години. Филип Станев обяви, че субсидията от 1 лв. е била подкрепена от над два милиона и половина българи на референдума преди пет години.

Стигна се обаче до остър сблъсък с Тома Биков от ГЕРБ, като двамата се обвиняваха в „лицемерие“. "Заблуждаваме хората, че обсъждаме нещо наистина, а то няма да се случи. Лицемерие е да кажеш, че ще спестиш 21 милиона от субсидии и ще ги дадеш за пенсии, които струват около милиард. Правите просто един театър, за да кажете: "За мажоритарното гласуване нямаше време, но сега внасяме за 1 лев, значи сме си изпълнили ангажимента", каза Биков.

По-късно темата коментира лидерът на ИТН Слави Трифонов. С поредна публикация във Facebook той обяви: "Преди малко в Парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен глас. Така, както пожелаха 2 милиона и половина българи на законен референдум. И защо не успяхме? Защото изцяло "за" гласуваха само депутатите на "Има такъв народ". А "против" гласуваха депутати от всички останали парламентарни групи. Значи, когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма "Демократична България", няма "Изправи се! Мутри, вън!".

"Има нещо, което не мога да разбера. Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, които не искате да ни давате, законно. Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може", добави той.


ГЕРБ предложиха Красимир Ципов за председател на ЦИК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?