Ники Хейли се оттегли от президентската битка срещу Тръмп (Обновена) Снимка: © Getty Images

Ники Хейли - основната съперничка на Доналд Тръмп на първичните избори на Републиканската партия в САЩ - се оттегли от предизборната кампания, след като спечели само в един от 15 щата в най-важния ден от предварителния вот.

В официалното си изявление тя посочи, че не съжалява за участието си и поздрави Тръмп, но го предупреди, че няма да даде подкрепата си за него, а той сам ще трябва да се пребори за гласовете, които вече са отишли за нея.

"Преди малко повече от година влязох в кампанията за президент. Когато започнах, казах, че в основата ѝ стои любовта ми към моята родина. По време на тази кампания видях колко велика е нашата страна. От цялото си сърце ви благодаря, Америка", каза Хейли.

Тя обяви решението си, след като успя да си осигури победа само във Върмонт по време на т.нар.супер вторник. Гласуването беше на 5 март.

По време на супер вторника стотици делегатски места в 15 щата се разпределят само в един ден. При републиканците те са 870, а за да получи президентската номинация, победителят има нужда от поне 1215 делегати на конференцията на партията, която се провежда през лятото.

При демократите те са 1421, а за бъде номиниран Джо Байдън трябва да спечели общо 1969.

Това означава, че Доналд Тръмп, който според първите резултати има убедителна преднина в 14 от 15 щата, ще се изправи лице в лице с кандидата на Демократическата партия Джо Байдън, от когото загуби генералните президентски избори през 2020 г.

52-годишната Хейли е бивш губернатор на Южна Каролина и се опитваше да изгради образ на по-умерена и по-млада алтернатива на 77-годишния Тръмп.

Тя обаче спечели толкова малък брой делегати досега, че нямаше как да успее да получи официална номинация.

Според социалогическите проучвания Хейли е имала сериозна подкрепа сред жените от предградията и независимите избиратели - водещите демографски групи на предстоящите избори. Това обаче явно не е достатъчно - привържениците ѝ сред твърдото ядро на републиканците са твърде малко в сравнение с тези на Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024