След скандала в Сандански: Медиците от болницата се подписват в защита на директора Снимка: © Getty Images

Медицинският персонал и административните служители в Югозападна болница в Сандански събират подписи в защита на управителя д-р Илия Тонев след скандала с ваксинираните общински съветници и близки до директора.

Колегите му са против той да бъде наказван или уволняван и много от медиците са заявили, че ако д-р Тонев бъде освободен, ще напуснат работа, съобщи „24 часа“. Самият директор каза в ефира на БНТ в петък, че не знае дали ще подаде оставка – нещо, за което го призова здравният министър Костадин Ангелов.

Болницата е дружество, в което участие имат 4 общини. С по 49% са Петрич и Сандански, с по 1% - Кресна и Струмяни. Заради това подписката на медиците ще бъде изпратена до четиримата кметове.

Ваксините в Сандански: Роднина на директора на болницата и още 30 души са прередили лекарите

Проверката в болницата показа, че е извършено нарушение в реда на имунизация, предвиден в Националния ваксинационен план. На 8 януари 7 служители от "Социален патронаж", един учител и един пенсионер са получили дози от препарата на Pfizer/BioNTech. На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във фаза 1. От тях - четирима са общински съветници, а останалите са служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение. Оказа се, че това е една от дъщерите на д-р Тонев.

"Не е било предварителен план, защото аз имам две деца. Другото ми дете не е ваксинирано, явно, че не съм бил с подготвен план да уредя дъщеря си или да прередя други нуждаещи се“, каза директорът на лечебното заведение пред националната телевизия.

„При първата ваксинация липсваха достатъчно подробни инструкции. Не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози с ваксина. Към момента не мога да отговоря дали ще подам оставка - зависи от това дали са намерени сериозни нарушения", добави той.

Тонев е директор на болницата от 20 г. За последно спечели конкурса през 2019 г. Определян е от лекарите и сестрите като „опитен ръководител“, който „работи добре“.


Прочетете още:

И в Чехия ваксинират роднини на медиците: Замесено ли е правителството

Ваксината на Moderna: Какво трябва да знаят пациентите с филъри на лицето

И в Полша инфлуенсъри се наредиха на първа линия за ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024