Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит (Обновена) Снимка: © БГ Патриаршия

Статията е обновена в 15:20ч. на 19 май 2024 г.

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, излъчени от Епархийския събор за Сливенски митрополит при втория опит една от най-големите епархии в Българската православна църква да излъчи свой ръководител. Изборът е първият от 44 години насам след смъртта на най-стария член на Синода - 84-годишния митрополит Йоаникий.

Светият синод ще одобри или отхвърли днешния избор на 25 май, а след това ще утвърди единият от двамата за Сливенски митрополит, съобщава БНТ.

Резултатът от първи тур за избор на нов Сливенски митрополит, който се проведе през февруари, беше касиран и предизвика напрежение в БПЦ.

Кой ще наследи митрополит Йоаникий - това е ключов вътрешнополитически въпрос за Църквата.

Първо, защото Сливенската митрополия обхваща както област около централния град, така и регионите на Бургас, Ямбол и част от Хасковска област. В нейния обхват попадат ценни имоти по Южното Черноморие и Странджа, към които апетити имат хора, стоящи много далеч от богослужението.

Второ, защото бъдещият митрополит ще има важен глас и при избора на нов патриарх.

На 22 април 2024 г. Светият синод на Българската православна църква определи листата с кандидати за втория тур, който се проведе на 19 май.

Двамата кандидати за Сливенски митрополит - Йеротей и Михаил - които събраха най-много гласове при първия опит за избор на поста изненадващо останаха извън новия списък на Светия синод.

В него присъстваха само петима епископи:

  • Велички епископ Сионий

  • Знеполски епископ Арсений

  • Мелнишки епископ Герасим

  • Браницки епископ Пахомий

  • Главиницки епископ Макарий

  • Велбъждки епископ Исаак

Не беше включен и Белоградчишкият епископ Поликарп, който беше викарий на Софийския митрополит (при покойния патриарх Неофит).

Арсений Знеполски е известен с близостта си до Пловдивския митрополит Николай.

Не са ясни причините, поради които досегашните двама фаворити за поста не са в списъка с възможните кандидати, за които избирателите в Сливенската митрополия ще гласуват на 19 май.

Кой ще бъде новият български патриарх?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024