"Случаят HelpKarma": НПО-та призоваха държавата да поеме отговорност Снимка: © bg.helpkarma.com

35 неправителствени организации подписаха отворено писмо, в което настояха държавата да поеме отговорността за лечението на българските граждани след случая с HelpKarma.

Българският дарителски форум, Национална мрежа за децата, Американската фондация за България и още организации смятат, че до казуса с дарителската кампания се е стигнало след закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето му към НЗОК.

Преди няколко дни bTV излъчи разследване на Мария Цънцарова, което показа, че платформата за набиране на средства за различни каузи – HelpKarma, изплаща на служителите си десетки хиляди левове заплати. Само техническият директор има средно възнаграждение от 28 хил. лв. на месец. Отделно бе излъчен още един репортаж, в който стана ясно, че медицинският съвет на платформата е фиктивен.

Заплати от десетки хиляди на месец в благотворителна фондация

„Изнесените в медиите факти за управлението на една дарителска платформа справедливо предизвикаха скандал и напрежение, защото при дарителството най-важно и най-крехко е доверието. Работата в тази сфера изисква морал, професионализъм, отдаденост и енергия, а дарителската култура се изгражда и възпитава с години“, пишат в отвореното писмо неправителствените организации.

Как се стигна дотук, че вместо да вдъхновява, дарителска платформа е повод за възмущение, питат НПО-тата. Според тях - здравната система у нас не работи ефективно и не гарантира адекватна и навременна помощ на всички нуждаещи се.

HelpKarma епизод 2: Разходки из Америка, съмнителни разходи и фалшив медицински съвет

„През последните години бяха разрушени добре работещи механизми, какъвто беше Фондът за лечение на деца. Още през 2016 година, когато започнаха скандалите около фонда, довели до закриването му и прехвърлянето на дейността му в НЗОК, предупреждавахме публично, че това неминуемо ще доведе до лавина от дарителски кампании за лечение, за които няма ясен регламент, а съдбите на стотици деца ще зависят от дарители“, пише в писмото.

На 1 април 2019 Националната здравноосигурителна каса стана единствената институция, която финансира и организира лечението в чужбина на възрастни и деца. Тя пое функциите на закритите със законови промени Фонд за лечение на деца и Комисия за лечение в чужбина.

„Реално работеща система за лечение на хора в чужбина никога не бе изградена“, твърдят НПО-тата. „В момента НЗОК поема лечение в чужбина, но за първите 9 месеца на тази година за лечение на деца в чужбина например са отпуснати 547 013 лв., докато от дарители в кампании са събрани милиони“.

В отвореното писмо се твърди още, че социалната подкрепа за хората с увреждания също е минимална, особено за децата с увреждания, които често не получават най-доброто в областта на терапията и грижата, поради „недофинансираната система“ и липсата на средства у техните семейства.

„Институциите очевидно не се справят и България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която гражданите непрекъснато събират средства, за да спасяват животи“, пишат организациите.

В писмото те казват още, че огромна част от гражданските организации (сдружения, фондации, читалища, училищни настоятелства, клубове), които допринасят за решаване на значими социални проблеми, променят човешки съдби и помагат там, където държавата не достига. „Работят основно благодарение на дарители. И не бива да допускаме почтени организации и инициативи несправедливо да понесат последствията от разрушеното доверие към една платформа“.

Те очакват компетентните органи бързо да извършат проверка и да информират обществото за резултатите от нея. Прокуратурата се зае със случая още след излъчването на първия репортаж по bTV.

„Ако има злоупотребили с доверие или финанси, те да бъдат бързо и ефективно наказани. За да се върнем колкото може по-скоро към почтената и устойчива дарителска среда, която и дарителите, и надарените заслужават“.

„Жизнено важно е обаче и още нещо – ние, като общество, да се обединим и да изискаме от държавата създаването на адекватни и работещи финансови механизми, които да осигуряват навременно и качествено лечение за болните. А не отговорността за здравето и живота на хиляди хора да бъде прехвърляна изцяло върху дарителите. През годините не една и две кризисни ситуации доказаха, че дарителите винаги са там, където има нужда от подкрепа и надежда. Благодарим ви!“, пишат 24-те организации.


* Писмото е подписано от: Български дарителски форум, Фондация "Работилница за граждански инициативи", Фондация "Бикоуз в помощ на благотворителността", Фондация "Обществен дарителски фонд за Варна", Фондация "Карин дом", Американска фондация за България, Сдружение "Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.", Национална мрежа за децата и още (вижте ги тук).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024