Служебната власт награди Стоян Денчев от УниБИТ наравно с Ицко Финци и Владо Пенев

Бившият ректор на Библиотекарския университет и бивш вицепрезидент на "Мултигруп" проф. Стоян Денчев е получил най-високия почетен знак на Министерството на културата "Златен век - огърлие" за "развитие и утвърждаване на българската култура и национална идентичност".

Отличието е връчено от служебния министър на културата Найден Тодоров на церемония преди 24 май.

Денчев е представен като "учен, общественик и дипломат" в кратката справка по повод наградата - без да се обръща внимание на кариерата му като бивш зам.-председател на ДПС, връзките му с Илия Павлов и принадлежността му към Държавна сигурност.

"Отличава се за изключителните му заслуги към българската култура и по повод 70-годишнината му", се казва в информацията.

"Под негово ръководство израстват поколения специалисти в областта на музейното дело, библиотеките, читалищата и управлението на културата. Носител на множество награди за постижения в областта на културата", посочват още от МК.

Всъщност, в последните 20 години УниБИТ започна да се разраства не толкова в областта на бибилиотекарството, а в съвсем различен сектор - "кадри" за службите за сигурност и присъждане на съмнителни научни степени на политически лица като бившия вицепремиер по туризма в кабинета "Борисов 3" Марияна Николова, защитила докторат по "Киберетика".

Между 2005 и 2015 г. Стоян Денчев беше почетен консул на Султаната на Оман в България, но остана без позицията си след фалита на Корпоративна търговска банка, в която най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман беше акционер.

Сред останалите наградени с най-високото отличие на Министерството на културата са актьорите Ицхак Финци и Владимир Пенев, дългогодишният водещ на "Панорама" Иван Гарелов, музиковедът проф. Боянка Арнаудова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, както и бившият министър на културата в последните години на комунистическия режим Георги Йорданов.

С наградата "Златен век - звезда" са наградени поетът Александър Петров, писателката Рада Москова, художникът проф. Станислав Памукчиев, композиторът Хайгашод Агасян, бившият директор на БНТ и издател Иван Гранитски, директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова, и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024