За днес е предвидена поредна проверка на работата по довършването на газовата връзка между Гърция и България, която ще бъде извършена от министъра на регионалното развитие Иван Шишков.

По интерконектора трябва да потече азерски газ от 1 октомври, а по-рано служебното правителство каза, че ще следи напредъка на фирмата-изпълнител всяка седмица. Усилията са работата му да започне преди началото на отоплителния сезон и по него да потече по-евтино гориво.

Служебният премиер Гълъб Донев увери, че тази седмица се очаква междусистемната газова връзка да получи Акт 15. Работата по интерконектора той обвърза с тази на служебното правителство, което уверено работило за "овладяване на енергийния хаос".

"Обвиняваха ни, че едва ли не ще саботираме работата по строителството. Екипната работа и професионализмът доказаха, че знаем какво и как да правим. Работим по посоката, която е зададена", каза той в интервю за Нова телевизия.

Донев посочи, че връзката ще заработи и така страната ще има още един източник на доставка за газ: "Ще диверсифицираме потоците на доставка на газ за България и ще имаме малко по-добра цена от сегашната".

Газовият интерконтектор не беше построен в продължение на 10 години, а при кабинета на Кирил Петков строежът му беше ускорен, като имаше ясен политически ангажимент както от българска, така и от гръцка страна. По договор строежът на интерконектора трябваше да е готов до края на 2020 г. След това се оказа, че има повече довършителна работа от очакваното и пускането му в експлоатация беше отлагано на няколко пъти.

Пиесата "Няма газ" в интерконектора продължава днес в президентството

Заради забавянията (включително и съмненията за умишлено бавене от страна на служебния енергиен министър - б.ред.), беше обявено, че държавата ще помага на строителя да завърши връзката навреме. В момента предстоят финални дейности преди обектът да бъде изцяло завършен и да бъде пуснат.

Междувременно стана ясно, че България е започнала преговори с Азербайджан за удвояване доставките на природен газ след 2026 г. и за размяна на горивото срещу електричество за идващата зима. Това стана ясно от интервю на министъра на икономиката Никола Стоянов пред БНТ, в което той увери, че чрез подобна схема за бартер газ срещу ток можем да получим количества газ за следващите 4-5 месеца.

"Те произвеждат електричество само от газ, а ние сме голям производител на електроенергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази възможност, ако ние може да им предоставяме ток, а те вместо да произвеждат този ток, газта, която спестяват да ни я дадат на нас", обясни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер