Служебният кабинет отчете рекордна събираемост в хазната и "исторически ниски нива на безработица" Снимка: © Булевард България

Служебният кабинет „Янев“ направи отчет на работата си през последните 4 месеца - ден преди президентът Румен Радев да назначи ново служебно правителство.

„Резултатите са видими за всички български граждани. Трябва да отчетем факта, че правителството работи в една безпрецедентна политическа обстановка. Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ото Народно събрание е, че служебното правителство се споразумя и постигна актуализация на три важни бюджета за страната“, каза премиерът Стефан Янев на пресконференцията в Министерски съвет.

Продължава работата по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Очаква се документът скоро да бъде изпратен в Брюксел и до края на година страната ни да получи първите средства, добави министър-председателят, който се очаква да запази поста си.

Икономическият министър Кирил Петков отчете 10% нарастване на БВП, 4% повишаване на инвестициите и увеличаване на износа на стоки и услуги с 20%. „Това са цифри, които показват икономически растеж“.

Петков припомни и спирането на проекта за правителствен комплекс за 190 милиона лева в София Тех Парк, който предишните управляващи са започнали без конкурс или обществена поръчка. „В Българската агенция за инвестиции лимитирахме възможните застраховки до 5 млн. лв., знаете за злоупотребите с язовирите и Българската банка за развитие“, добави той и каза, че утре ще представи „следващите си стъпки“.

Очаква се Петков и финансовият министър Асен Василев да не бъдат част от следващия служебен кабинет, а да действат по свой политически проект.

Стефан Янев остава премиер, Петков и Василев излизат от служебния кабинет

Василев отчете „рекордна събираемост в хазната“. За второ тримесечие се отчита ръст от почти 10% при събираемостта, което е „безпрецедентно“ след кризата от 2008 г. С промените в Агенция „Митници“ и НАП в хазната ще влязат още около 2 милиарда лева до края на годината.

„МФ влезе с един бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март. След това бяха продължени от предишния кабинет и удължени от служебното правителство. Всички граждани и фирми могат да са спокойни, че имат налични средства до края на годината“, каза той.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков отчете, че е създадена много добра организация за изборите на 11 юли, с което е елиминиран купеният вот, изкривяващ в продължение на години политическата картина в България. Проверени са 5600 места, предупредени са над 10 хил. лица, за които е имало информация, че подготвят купуването на гласове. Има увеличение на досъдебните производства, иззети са и суми, подготвени за купуване на гласове.

"Ние не приемаме упрека, че сме оказвали тормоз над избиратели, а сме ги предупреждавали по законовоустановената форма след информация, че са подготвяли манипулации на изборния процес", заяви Рашков.

Образователният министър Николай Денков каза, че МОН е направило всичко възможно за провеждане на присъствена учебна година за учениците, а социалният министър Гълъб Донев обяви, че в страната има рекордно ниски нива на безработица. „Към днешна дата тя е 4,82%. Не сме имали такава дори в кризисните 2008 и 2009 г., което е исторически рекорд за България“, заяви той.

Вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов каза, че се работи по удължаване на срока за преброяване на населението заради хакерските атаки и техническите проблеми. „Пребройте се, данните са защитени“, призова той българските граждани.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024