Снимка: © Булевард България

Служебният кабинет „Янев“ направи отчет на работата си през последните 4 месеца - ден преди президентът Румен Радев да назначи ново служебно правителство.

„Резултатите са видими за всички български граждани. Трябва да отчетем факта, че правителството работи в една безпрецедентна политическа обстановка. Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ото Народно събрание е, че служебното правителство се споразумя и постигна актуализация на три важни бюджета за страната“, каза премиерът Стефан Янев на пресконференцията в Министерски съвет.

Продължава работата по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Очаква се документът скоро да бъде изпратен в Брюксел и до края на година страната ни да получи първите средства, добави министър-председателят, който се очаква да запази поста си.

Икономическият министър Кирил Петков отчете 10% нарастване на БВП, 4% повишаване на инвестициите и увеличаване на износа на стоки и услуги с 20%. „Това са цифри, които показват икономически растеж“.

Петков припомни и спирането на проекта за правителствен комплекс за 190 милиона лева в София Тех Парк, който предишните управляващи са започнали без конкурс или обществена поръчка. „В Българската агенция за инвестиции лимитирахме възможните застраховки до 5 млн. лв., знаете за злоупотребите с язовирите и Българската банка за развитие“, добави той и каза, че утре ще представи „следващите си стъпки“.

Очаква се Петков и финансовият министър Асен Василев да не бъдат част от следващия служебен кабинет, а да действат по свой политически проект.

Стефан Янев остава премиер, Петков и Василев излизат от служебния кабинет

Василев отчете „рекордна събираемост в хазната“. За второ тримесечие се отчита ръст от почти 10% при събираемостта, което е „безпрецедентно“ след кризата от 2008 г. С промените в Агенция „Митници“ и НАП в хазната ще влязат още около 2 милиарда лева до края на годината.

„МФ влезе с един бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март. След това бяха продължени от предишния кабинет и удължени от служебното правителство. Всички граждани и фирми могат да са спокойни, че имат налични средства до края на годината“, каза той.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков отчете, че е създадена много добра организация за изборите на 11 юли, с което е елиминиран купеният вот, изкривяващ в продължение на години политическата картина в България. Проверени са 5600 места, предупредени са над 10 хил. лица, за които е имало информация, че подготвят купуването на гласове. Има увеличение на досъдебните производства, иззети са и суми, подготвени за купуване на гласове.

"Ние не приемаме упрека, че сме оказвали тормоз над избиратели, а сме ги предупреждавали по законовоустановената форма след информация, че са подготвяли манипулации на изборния процес", заяви Рашков.

Образователният министър Николай Денков каза, че МОН е направило всичко възможно за провеждане на присъствена учебна година за учениците, а социалният министър Гълъб Донев обяви, че в страната има рекордно ниски нива на безработица. „Към днешна дата тя е 4,82%. Не сме имали такава дори в кризисните 2008 и 2009 г., което е исторически рекорд за България“, заяви той.

Вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов каза, че се работи по удължаване на срока за преброяване на населението заради хакерските атаки и техническите проблеми. „Пребройте се, данните са защитени“, призова той българските граждани.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед