Служебният кабинет се потупа по рамото за енергетиката - и нито дума за Газпром Снимка: © Screenshot

Служебното правителство реши да направи собствен отчет за работата си от август 2022 г. досега, като Гълъб Донев приписа заслуги на правителството за това, че е "променило живота на хората в България към по-добро".

"Заварихме държава на пауза, в която връзките между институциите бяха прекъснати. Постигнатият напредък за възстановяването им е невидим, но бива да се подценява", обяви той, като се оплака, че кабинетът му "нямаше дори 100 часа кредит на доверие" и е станал обект на "неоснователни обвинения и лъжи".

Това, за което Донев говори, са протестите срещу служебното правителство, което от първите си дни започна да работи за възстановяване на газовите доставки от "Газпром" към България - неуспешно.

Темата за завоя към руския монополист обаче изцяло липсваше от отчета на кабинета в сектор "Енергетика".

Вместо това министрите похвалиха прословутия "кризисен щаб", който беше събран веднага след поемането на управлението, и многократно повтаряха, че са "работили денонощно".

Вицепремиерът Христо Алексиев описа "наследството" от ПП като "недовършен интерконектор, ликвидна дупка в "Булгаргаз" от 1 млрд. лв., несключени договори, неясни доставки на газ, паника в бизнеса и гражданите".

"През август правихме списъци с бизнеса и синдикатите кой първи ще затвори", обяви още Никола Стоянов, министър на икономиката.

Алексиев подчерта изходното положение - двойно по-ниска цена на регулирания пазар на газа, откриване на интерконектора и "доста добро финансово състояние" на държавния газов оператор.

Това, което нито той, нито останалите говорители по темата споменаха, беше, че "Булгаргаз" получи заем от държавния бюджет, за да може да се стабилизира, за завършването на интерконектора с Гърция имаше заслуга и предходното управление, а борсовите цени на природния газ в цяла Европа паднаха до предвоенните времена след августовския пик.

Най-голямото постижение, което кабинетът изтъкна, беше споразумението с турската компания "Боташ" за капацитет за разтоварване на LNG-танкери за България на турска територия.

Както Росен Христов призна - кризата с доставките на газ не беше породена от недостиг на доставчици, а от липса на инфраструктура.

Всеки от министрите повтаряше, че за договора с "Боташ" са водени преговори на всяко ниво - включително през МВР и Министерството на транспорта.

Христо Алексиев приписа заслуга на служебния кабинет и за намалените цени на бензина и дизела, като обяви, че "явно намерихме този лев на Бойко Борисов" (лидерът на ГЕРБ обвиняваше ПП в корупционни схеми за 1 лв. на всеки литър гориво - служебният вицепремиер сега се синхронизира с неговите твърдения).

Алексиев обяви, че цените в България са паднали повече от тези в Унгария и Сърбия, което според неговите данни не се дължи само на борсовите промени, но и на дерогацията за вноса на руски суров петрол - отново решение, което беше заварено от служебното правителство след края на мандата на кабинета "Петков", но за което старото управление не беше споменато.

Не беше обърнато внимание и на това, че правителството в Унгария поддържаше изкуствени цени на горивата до декември 2022 г., от което трябваше да се откаже заради това, че политиката им доведе до криза на пазара. Годишната инфлация в Унгария достигна до над 21%.

По думите му - линията на спад на цените е "стръмна като пистата Томба", което довело и до спиране на инфлационния растеж.

"Ако хората не са усетили, че цените намаляват, усещат, че са спрели да се увеличават", беше коментарът на Никола Стоянов, който обяви, че не световната динамика, а "работата на служебното правителство" е по-силен фактор за този процес.

Отново - служебният кабинет пропусна да обърне внимание на факта, че в цялата Еврозона инфлацията през ноември и декември 2022 г. върви надолу - най-вече заради спада на борсовите цени на енергоносителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът от "Соло" беше върнат в България след 11 г. укриване

Илиян Тодоров ще лежи в затвора доживот

18:53 - 01.03.2024
Важно днес

ГЕРБ свиква национално съвещание ден преди оставката на Денков

ПП-ДБ поискаха да се проведе отлагания с месеци разговор за Антикорупционната комисия

18:34 - 01.03.2024
Спорт

Аспарух Соколов спечели най-голямото международно състезание по ски за деца у нас

15-годишният скиор спечели първи места както в слалом, така и в гигантски слалом в своята възрастова категория

16:20 - 01.03.2024
Важно днес

Служител на "Криминална полиция" в София е в тежко състояние след побой

От МВР не дават подробности за нападението

15:04 - 01.03.2024
Текстове от партньори

Рекорден брой проекти са в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Телекомът ще дари 100 000 лв. за реализиране на образователни и екологични идеи

14:12 - 01.03.2024
Важно днес

Кран падна при строежа на метрото на столичен булевард, няма пострадали

Строителното съоръжение е паднало между две коли на бул. "Шипченски проход"

14:10 - 01.03.2024
Важно днес

Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия

Австриецът е вербувал шпиони, които да преследват критици на Путин в Европа, разкриват "Шпигел" и The Insider

13:58 - 01.03.2024