Служебният кабинет се потупа по рамото за енергетиката - и нито дума за Газпром Снимка: © Screenshot

Служебното правителство реши да направи собствен отчет за работата си от август 2022 г. досега, като Гълъб Донев приписа заслуги на правителството за това, че е "променило живота на хората в България към по-добро".

"Заварихме държава на пауза, в която връзките между институциите бяха прекъснати. Постигнатият напредък за възстановяването им е невидим, но бива да се подценява", обяви той, като се оплака, че кабинетът му "нямаше дори 100 часа кредит на доверие" и е станал обект на "неоснователни обвинения и лъжи".

Това, за което Донев говори, са протестите срещу служебното правителство, което от първите си дни започна да работи за възстановяване на газовите доставки от "Газпром" към България - неуспешно.

Темата за завоя към руския монополист обаче изцяло липсваше от отчета на кабинета в сектор "Енергетика".

Вместо това министрите похвалиха прословутия "кризисен щаб", който беше събран веднага след поемането на управлението, и многократно повтаряха, че са "работили денонощно".

Вицепремиерът Христо Алексиев описа "наследството" от ПП като "недовършен интерконектор, ликвидна дупка в "Булгаргаз" от 1 млрд. лв., несключени договори, неясни доставки на газ, паника в бизнеса и гражданите".

"През август правихме списъци с бизнеса и синдикатите кой първи ще затвори", обяви още Никола Стоянов, министър на икономиката.

Алексиев подчерта изходното положение - двойно по-ниска цена на регулирания пазар на газа, откриване на интерконектора и "доста добро финансово състояние" на държавния газов оператор.

Това, което нито той, нито останалите говорители по темата споменаха, беше, че "Булгаргаз" получи заем от държавния бюджет, за да може да се стабилизира, за завършването на интерконектора с Гърция имаше заслуга и предходното управление, а борсовите цени на природния газ в цяла Европа паднаха до предвоенните времена след августовския пик.

Най-голямото постижение, което кабинетът изтъкна, беше споразумението с турската компания "Боташ" за капацитет за разтоварване на LNG-танкери за България на турска територия.

Както Росен Христов призна - кризата с доставките на газ не беше породена от недостиг на доставчици, а от липса на инфраструктура.

Всеки от министрите повтаряше, че за договора с "Боташ" са водени преговори на всяко ниво - включително през МВР и Министерството на транспорта.

Христо Алексиев приписа заслуга на служебния кабинет и за намалените цени на бензина и дизела, като обяви, че "явно намерихме този лев на Бойко Борисов" (лидерът на ГЕРБ обвиняваше ПП в корупционни схеми за 1 лв. на всеки литър гориво - служебният вицепремиер сега се синхронизира с неговите твърдения).

Алексиев обяви, че цените в България са паднали повече от тези в Унгария и Сърбия, което според неговите данни не се дължи само на борсовите промени, но и на дерогацията за вноса на руски суров петрол - отново решение, което беше заварено от служебното правителство след края на мандата на кабинета "Петков", но за което старото управление не беше споменато.

Не беше обърнато внимание и на това, че правителството в Унгария поддържаше изкуствени цени на горивата до декември 2022 г., от което трябваше да се откаже заради това, че политиката им доведе до криза на пазара. Годишната инфлация в Унгария достигна до над 21%.

По думите му - линията на спад на цените е "стръмна като пистата Томба", което довело и до спиране на инфлационния растеж.

"Ако хората не са усетили, че цените намаляват, усещат, че са спрели да се увеличават", беше коментарът на Никола Стоянов, който обяви, че не световната динамика, а "работата на служебното правителство" е по-силен фактор за този процес.

Отново - служебният кабинет пропусна да обърне внимание на факта, че в цялата Еврозона инфлацията през ноември и декември 2022 г. върви надолу - най-вече заради спада на борсовите цени на енергоносителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024