Снимка: © Getty Images

Netflix са уволнили служител, който е изнесъл „чувствителна търговска информация“ на компанията в знак на протест срещу стендъп комика Дейв Шапел. Той влезе под светлината на прожекторите с шоуто си „The Closer“, в което провокира с шеги LGBTQ-общността в САЩ и предизвика скандал.

Изнесените данни от вътрешни документи бяха представени от Bloomberg. Името на уволнения служител не се съобщава.

Скандалът с Дейв Шапел и Netflix: Комикът, който провокира война с LGBTQ-общността

„Трябваше да прекратим договора на човека, който е споделил конфиденциална информация извън компанията“, обяви говорител на Netflix, цитиран от Variety и The Guardian. „Осъзнаваме, че този служител може да е бил мотивиран от разочарование и болка от действията на Netflix, но поддържането на култура на доверие и прозрачност е най-важно за нашата компания“.

Според доклада на Bloomberg, позоваващ се на изнесените данни – Netflix са платили 24,1 милиона за реализирането на „The Closer“. Добавя се, че шоуто на Шапел не е достигнало „коефициента на полезно действие“, който се предполага, че трябва да има предвид тази сума.

Служителят е предоставил вътрешни документи и за плащанията към други продукции. Пример за това е шоуто на Шапел от 2019 „Sticks & Stones“, за което са били похарчени 23,6 млн. За сравнение – комикът Бо Бърнам е разполагал с едва 3,9 млн. за създаване и реализиране на „Inside“.

Данните показват, че стендъп комедията на Дейв Шапел е финансирана дори по-солидно от най-гледания хит на Netflix – корейския сериал Squid Game. Продукцията е ползвала 21,4 милиона долара. Тя достигна до 111 млн. абонати на стрийминг платформата за по-малко от месец след премиерата си и постави нов рекорд за компанията.

Squid Game: Корейският хит на Netflix, който се превръща във феномен на попкултурата

Изнесената информация показва, че „Stick & Stones“ достига „коефициент на ефективност“ 0,8, или е направила 19,4 млн. долара – отново под цената за реализация. Коефициентът на шоуто на Бо Бърнам бил 2,8.

Очевидно е, че докладът е целял да постави Netflix в неизгодно положение, след като изпълнителният директор Тед Сарандос застана на страната на Дейв Шапел въпреки обвиненията на хора от компанията за транс-шегите му. Едно от изказванията на комика, предизвикало най-остра реакция, беше: "В тази държава може да застреляш н***р, но само да си посмял да нараниш чувствата на хомосексуален човек". 

Според Verge – уволненият служител е жена, която в момента е бременна. Тя била „водеща фигура“ в призивите към транс-колегите си да протестират срещу компанията.

Корпоративната политика на Netflix е такава, че компанията споделя подобна на изнесената информация със служителите си, но на тях не им е позволено да я разгласяват извън работното си място, в противен случай рискуват уволнение.

Най-малко 1000 служители се обявиха срещу Дейв Шапел и Netflix, като на 20 октомври планират „виртуална стачка“.

По-рано този месец компанията уволни трима души - включително трансджендър служител, критикувал Шапел в Twitter – заради това, че присъствали на бизнес срещата за тримесечието на висшите мениджъри, без да имат разрешение. Няколко дни по-късно стрийминг гигантът ги върна на работа, след като установи, че не са имали лоши намерения.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет