Служителят на БГТОЛ, който беше заснет да псува и обижда молдовски гражданин на Дунав мост, е уволнен дисциплинарно. 

Това е резултатът от проверката в МРРБ, която беше назначена от вицепремиера Гроздан Караджов след появата на скандалния видеоклип, показващ грубото поведение на държавния служител. 

"Установено е, че е извършено недопустимо дисциплинарно нарушение, което не само нарушава всички норми и правила, но и опетнява образа на министерството и администацията. А от там и на България като цяло. В АПИ е издадена заповед за дисциплинарното уволнение на дееца и той е уволнен", казва Караджов. 

Той обаче опроверга първоначалната версия, че БГТОЛ са настоявали за кешово плащане - чужденецът е платил в брой на гише на "Митници", но спорът е възникнал при опит да му бъде обяснена причината за наложена глоба. 

Уволненият служител наричаше чужденеца "маймуна" пред гишето, на което той е спрян да плати. Записът е направен още в края на октомври 2021 г. и е докладван на АПИ, но докато не се появи публично в социалните мрежи, не беше известно да са налагани наказания. 

Гроздан Караджов обяви, че в началото на ноември 2021 г. са поискани писмени обяснения от трима служители на БГТОЛ, които са били на смяна по време на скандала. Те са обяснили, че е възникнал спор между служителите на митническото бюро и молдовския гражданин. Митниците събират таксите за тол, за винетки и глобите по системата. 

В спора служителите на митниците са потърсили съдействие от страна на служителите на АПИ, за да бъде обяснено на чужденеца за какво дължи глоба от 36 евро за това, че е шофирал в България около 15 минути преди да си купи винетка. Системата е установила нарушение и глобата е била дължима, каза Караджов. Молдовецът е платил в брой на гишето на "Митници".

Дисциплинарното производство срещу провинилия се служител е започнало на 2 ноември - оттогава се е движила процедура. 

"Моето мнение е, че тази процедура е забавена, макар че все още е в законово изискуемия срок. По закон се предвиждат 2 месеца за започване, снемане на обяснения, даване на лични обяснения и т.н. Този срок изтича на 25 декември. Въпреки това смятам, че подобен тип проверки трябва да се правят в много по-кратко време", каза Караджов. 

Опитът за проверка на съответствието между броя влезли автомобили и платени винетки и тол такси се е оказал неуспешен, защото системата на МРРБ не позволява такава съпоставка. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft