Служителят на БГТОЛ, който беше заснет да псува и обижда молдовски гражданин на Дунав мост, е уволнен дисциплинарно.

Това е резултатът от проверката в МРРБ, която беше назначена от вицепремиера Гроздан Караджов след появата на скандалния видеоклип, показващ грубото поведение на държавния служител.

"Установено е, че е извършено недопустимо дисциплинарно нарушение, което не само нарушава всички норми и правила, но и опетнява образа на министерството и администацията. А от там и на България като цяло. В АПИ е издадена заповед за дисциплинарното уволнение на дееца и той е уволнен", казва Караджов.

Той обаче опроверга първоначалната версия, че БГТОЛ са настоявали за кешово плащане - чужденецът е платил в брой на гише на "Митници", но спорът е възникнал при опит да му бъде обяснена причината за наложена глоба.

Уволненият служител наричаше чужденеца "маймуна" пред гишето, на което той е спрян да плати. Записът е направен още в края на октомври 2021 г. и е докладван на АПИ, но докато не се появи публично в социалните мрежи, не беше известно да са налагани наказания.

Гроздан Караджов обяви, че в началото на ноември 2021 г. са поискани писмени обяснения от трима служители на БГТОЛ, които са били на смяна по време на скандала. Те са обяснили, че е възникнал спор между служителите на митническото бюро и молдовския гражданин. Митниците събират таксите за тол, за винетки и глобите по системата.

В спора служителите на митниците са потърсили съдействие от страна на служителите на АПИ, за да бъде обяснено на чужденеца за какво дължи глоба от 36 евро за това, че е шофирал в България около 15 минути преди да си купи винетка. Системата е установила нарушение и глобата е била дължима, каза Караджов. Молдовецът е платил в брой на гишето на "Митници".

Дисциплинарното производство срещу провинилия се служител е започнало на 2 ноември - оттогава се е движила процедура.

"Моето мнение е, че тази процедура е забавена, макар че все още е в законово изискуемия срок. По закон се предвиждат 2 месеца за започване, снемане на обяснения, даване на лични обяснения и т.н. Този срок изтича на 25 декември. Въпреки това смятам, че подобен тип проверки трябва да се правят в много по-кратко време", каза Караджов.

Опитът за проверка на съответствието между броя влезли автомобили и платени винетки и тол такси се е оказал неуспешен, защото системата на МРРБ не позволява такава съпоставка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%