Журналистът Милен Цветков е загинал вследствие на тежките травми от удара, причинен от автомобила на подсъдимия Кристиян Николов. 

Смъртта му не е свързана с оказването на ненавременна или неправилна първа медицинска помощ, а е била неизбежно следствие от катастрофата на 19 април 2020 г. 

Това са изводите на специалистите, изготвили медицинската експертиза по делото срещу Николов. 

Анализът е показал, че джипът на Николов се е врязал с поне 98 км/ч в колата на Милен Цветков, която е изчаквала на червен светофар на кръстовището на бул. "Черни връх" в София. Скоростта е два пъти по-висока от разрешеното и не е установен спирачен път. 

Автомобилът на подсъдимия е бил с по-голяма площ и по-голяма маса, затова при сблъсъка се е получила много голяма кинетична енергия, от която колата на Цветков е избутана в центъра на кръстовището. Записите от тежкия инцидент показваха, че задната част на ударената кола е напълно премазана при удара. 

Тялото на журналиста е било притиснато силно между шофьорската седалка и волана, показва още експертизата. Това е довело до кръвоизлив, който за няколко минути е притиснал сърцето и е спрял неговата дейност. 

Защитата на Кристиян Николов лансираше тезата, че смъртта на Цветков може да е била причинена от неадекватна първа помощ, оказана от очевидците на катастрофата. Медицинската експертиза обаче отхвърля тази версия изцяло. 

В четвъртък съдът прие и друга експертна оценка, която потвърждава, че в кръвната проба на подсъдимия са открити три вида наркотици в големи количества. 


Синовете от отритнатото поколение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети