Смени ще има и в "Автомагистрали": Служебният кабинет връща стари кадри в компанията Снимка: © Getty Images

Кадровите смени в най-големите държавни инфраструктурни компании продължават с "Автомагистрали" - дружеството, което стана известно със спорните си процедури за инхаус поръчки около строителството АМ "Хемус" и други големи ремонти.

"Капитал" твърди, че трима от петимата членове на борда на "Автомагистрали" са били сменени с решение в петък следобед - до момента то не е отразено в Търговския регистър, но се очаква това да стане на 22 август.

Медията посочва, че в борда ще останат само двамата независими представители, които се избират от Агенцията за публичните предприятия и контрол, а трите овакантени места (на освободени кадри от времето на Гроздан Караджов) ще се попълнят от Иван Станчев, Николай Едрев и Ивелина Крушкова.

Станчев и Едрев са бивши кадри на "Автомагистрали" от предходни мандати. Иван Станчев е работил в "Летище София", преди да стане изпълнителен директор на пътната компания през август 2021 г. с решение на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Той беше отстранен от Гроздан Караджов през януари 2022.

Николай Едрев е бил началник на отдел "Процедури, обществени поръчки и контрол на договори" до декември 2021 г., когато беше отстранен от тогавашния втори мениджър на "Автомагистрали" Десислава Христова. Едрев обаче започна да подава жалби срещу за нарушения на Христова, което в крайна сметка стана повод и за нейното уволнение.

Според данни на "Капитал" - в момента той работи като консултант към БАБХ по официалния граничен контрол.

Третият кандидат за директор на "Автомагистрали" Ивелина Крушкова досега не е била част от този сектор - биографичната ѝ справка в LinkedIn показва, че от 2018 г. е била проектен мениджър към Българската банка за развитие, а от март 2021 г. става председател на Индустриален и логистичен парк Бургас, като е отговаряла за строителство, управление и развитие на индустриалната зона.

В последната година е работила като старши проектен координатор в Комисията за финансов надзор.

Завършила е право в Бургаския свободен университет и в УНСС, като се оказва, че през 2019 г. е станала и "доктор" в УниБИТ - университетът на проф. Стоян Денчев, който нашумя в последните години с "опашката" от бивши и действащи политически лица и кадри от службите за сигурност, които се сдобиват с научни степени (някои от тях - със съмнителен принос, ако се съди по скандала около публичната дисертация на бившия вицепремиер Марияна Николова).

Това ще е поредната смяна на ключови позиции в системата под контрол на Министерството на регионалното развитие след началото на служебното правителство.

Промени вече бяха направени в Агенция "Пътна инфраструктура" и Дирекцията за национален строителен контрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024