SpaceX са готови с първата мисия само за космически туристи и без нито един астронавт Снимка: © Getty Images

SpaceX обяви плановете си да осъществи първата мисия в Космоса с екипаж, в който няма нито един професионален астронавт. Inspiration4 трябва да се проведе до края на годината и така да отбележи важен етап в тепърва зараждащата се индустрия на космическия туризъм.

За мисията ще бъде използван космическият кораб Dragon, а екипажът ще бъде съставен от четирима души. Той е воден от основателя на Shift4 Payments Джаред Айзъкман. 38-годишният бизнесмен е и изпълнителен директор на базираната в Пенсилвания компания за платежни услуги.

SpaceX обявиха в сайта си, че полетът трябва да се извърши в четвъртото тримесечие на 2021, но не обявиха цената, която Айзъкман е платил, за да полети в Космоса.

„Когато разполагаш с напълно ново средство за транспорт, ти трябват пионери“, каза изпълнителният директор Илон Мъск в интервю за NBC. „В началото е скъпо, но когато увеличиш продукцията и настроиш технологията, става по-евтино и по-достъпно за все повече хора“.

„Туристи“ са летели в Космоса и преди, но са си плащали, за да бъдат изстреляни в орбита заедно с хора от NASA или руски астронавти. В полета, в който Айзъкман ще участва, няма да има професионалисти. За тази цел четиримата пътници ще преминат през мащабен тренировъчен процес, организиран от SpaceX – с включени симулатори и подготовка за реакция при евентуална спешна ситуация.

CEO-то на Shift4 Payments каза, че мисията е „сбъдване на една мечта и стъпка към това всеки в бъдеще да може да изследва Космоса“. Всеки, който може да заплати няколко милиона долара. Мъск обаче иска космическите пътувания да бъдат достъпни не само за милиардерите.

„Това е като стъпването на Луната през ’69 – не го направиха само няколко американци, човечеството стигна до Луната“, каза той.

Изцяло любителската мисия Inspiration4 е огромна стъпка за частната космическа индустрия, а предизвикателствата са със значителен мащаб. Топ приоритет на SpaceX е да осигури 100-процентова безопасност за екипажа. „Всяка мисия, която включва хора на борда, ме напряга и ставам нервен“, добави Мъск. „Рискът не е нулев“.

Експедицията е част от благотворителна инициатива, с която се събират средства за детската болница „Сейнт Джуд“. Освен че отпуска 100 милиона долара за лечебното заведение, Айзъкман обяви, че ще „раздаде“ останалите три места в кораба Dragon на хора, специално избрани за „хуманитарния полет“.

Бизнесменът е трениран пилот, който е управлявал няколко самолета, включително военни. Едно от местата в мисията ще бъде запазено за посланик на „Сейнт Джуд“, друго ще бъде предложено на предприемач, използващ платформата за електронна търговия на Shift4, а четвъртото може да бъде заето от всеки.

„Оценявам тази огромна отговорност – не само ще командвам мисията, но ще поведа борбата срещу рака при децата“, каза Айзъкман.

Inspiration4 ще започне в Космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, откъдето Dragon ще бъде изстрелян в орбита. Капсулата ще обиколи Земята, а накрая ще се приземи край бреговете на Флорида.

Първият космически турист е американският мултимилионер Денис Тито, който осъществи осемдневна експедиция до Международната космическа станция през 2001 г. Според NBC – той е платил 20 милиона долара, за да придружи няколко астронавти на руския космически кораб „Союз“. Оттогава насам в Космоса са летели само още шестима души, които не са професионални астронавти. Скоро техният брой най-вероятно ще се повиши, защото не само Илон Мъск развива космическия туризъм – Джеф Безос с Blue Origin и сър Ричард Брансън с Virgin Galactic също смятат да започнат от 2021 г.

Миналия месец SpaceX обяви още една мисия, на която ще има туристи. Те обаче ще бъдат ръководени от бившия астронавт Майкъл Лопес-Алегрия. Останалите трима от екипажа са платили по 55 млн. долара всеки, за да прекарат осем дни на МКС. Полетът е насрочен за януари 2022 г.

През 2018 от SpaceX обявиха, че основателят на модния ритейлър Zozo – японският милиардер Юсаку Маезава – ще бъде първият турист, който ще обиколи Луната. Мисията е планирана за 2023 г.


Прочетете още:

"Влад Дракула, продадохте ли клиентите си?": Въпрос на Илон Мъск вкара Тенев от Robinhood в обяснителен режим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024