КЗК започна проверка на закупуването на "Булсатком" от Спас Русев Снимка: © Levski.bg

Антимонополната комисия у нас е започнала проверка на покупката на доставчика на телевизионно съдържание Булсатком от дружество на бизнесмена Спас Русев, съобщиха от КЗК.

Проверката е провокирана от сигнали на "Йеттел България" и "А1 България", според които през септември 2022 година бившият собственик на Виваком е придобил лично или чрез дружеството "Вива Корпорейт България" ЕООД контрола над "Булсатком" ЕООД. По тяхна информация това се е случило чрез сделка, която му е осигурила поне 75% от капитала на "Булсатком Инвестмънт Лимитид", Великобритания - дружеството, което е едноличен собственик на капитала на Булсатком.

Проблемът в ситуацията идва от това, че при това положение два от големите оператори в страната стават по-силно свързани един с друг, което скъсява алтернативите за клиентите и влияе негативно на конкуренцията.

В сигнала си "Йеттел" твърди, че налице са данни за свързаност между предприятията, притежавани от Русев и икономическата група на Виваком България/БТК. Аргументите за това са свързани с финансирането на сделката чрез предоставяне на заем и последващо прехвърляне на мобилната и оптична мрежа на „Булсатком“ към дружества от групата на Юнайтед Груп, чрез което се цели прихващане на част от дължимия кредит. Според „Йеттел България“ ЕАД, чрез условията по заема кредиторът вероятно ще разполага с възможност да влияе върху решенията, които касаят дейността на Булсатком.

"А1 България" посочва в своя сигнал, че като конкурент на пазара на телекомуникационни услуги има пряк интерес този пазар да бъде регулиран по правилата на честната конкуренция и спазване разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), поради което искането е КЗК да извърши оценка за влиянието на сделката върху този пазар.

Предвид постъпилата информация и доказателствата, може да се направи обосновано предположение, че има вероятност въпросната сделка да е довела до концентрация между предприятия и подлежи на задължително предварително уведомление пред КЗК. До този момент такова не е постъпило. Това е и причината комисията да назначи проверка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024