Спешно съвещание в МВР след разкрития, че Пламен Пенев е починал от задушаване при ареста Снимка: © ScreenShot

Спешно съвещание заради смъртта на 58-годишния Пламен Пенев от Стара Загора събра всички директори на полицията в страната в сградата на МВР в София.

Аутопсията на съдебните медици показва, че Пенев е починал от задушаване по време на ареста си, тъй като петима полицаи са го притиснали така, че той не е можел да си поеме въздух.

Заключенията на медиците бяха съобщени първо от „Сега“, а бТВ потвърждава информацията от свои източници.

Извънредното съвещание в МВР е свикано по разпореждане на вътрешния министър Калин Стоянов и главния секретар на МВР Живко Коцев.

Бившият шампион по борба Пламен Пенев загина след гонка с полицията по улиците на Стара Загора при първоначално неясни обстоятелства. В началото се съобщаваше, че е загинал вследствие на катастрофа с една от преследващите го патрулки, с каквато завършва гонката. По-късно се появиха кадри от очевидци, на които се вижда как мъжът е жив, когато полицаи го вадят със сила от автомобила, за да го задържат, и прилагат сила. Семейството му поиска разследване на случая.

Близките на загиналия все още не са се запознали с доказателствата по делото, стана ясно от думите на адвоката им – бившия вътрешен министър Емануил Йорданов.

Новото, което са разбрали, е промяната в позицията на местната полиция в Стара Загора - „От няма агресия и превишаване на правомощия, до – двама полицаи са временно отстранени от работа заради дисциплинарни производства“, заяви Йорданов и допълни, че „истината малко по малко ще излезе наяве“.

58-годишният мъж почина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора. Първоначалната информация от полицията в Стара Загора беше неясна, а на моменти противоречива.

До преследването се стига, след като мъжът не изпълнил полицейски разпореждания за проверка по сигнал от непълнолетни за заплаха с нож. От МВР така и не отговориха дали действително у мъжа, или в автомобила му е открито хладно оръжие. От местната полиция препратиха въпроса към прокуратурата и следствената служба, които водят разследването.

Първоначално от полицията съобщиха, че след полицейското преследване се е стигнало до катастрофа с патрулка, а мъжът е починал. Обстоятелствата останаха неясни според официалната информация.

Според близките на Пенев той е бил пребит до смърт от полицаите. Кадри в социалните мрежи също породиха съмнения за полицейско насилие. От тях се вижда, че мъжът очевидно е бил жив след катастрофата, тъй като е изваден насила от колата, а след като е на земята по очи, полицаите продължават да употребяват сила.

От прокуратурата вече съобщиха, че мъжът е починал, след като е изваден от автомобила, като една от версииге, по които работи разследването, е именно смърт поради задушаване. Беше назначена съдебна експертиза с патолози от Пловдив (не от Стара Загора - б.р.), която да установи причината за смъртта на бившия републикански шампион по борба.

Заключенията на патолозите потвърждават версията за задушаване при ареста сред направената аутопсия, съобщиха "Сега" и бTV, като се позовават на свои източници. Резултатите от експертизата все още не са обявени официално.


Повтаря ли се случаят „Чората“: Хронология на полицейското преследване, завършило със смърт в Стара Загора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024