Според Радев Левски е невъзможен в това "време на ротации". Денков не хареса думите му Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев използва речта си по повод 151 години от смъртта на Васил Левски, за да отправи индиректни критики към управляващите. Държавният глава изнесе слово на традиционната възпоменателна церемония в София, но то не беше фокусирано само върху миналото.

"В оскотялото ни време на ротации на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен", каза той.

Без да назовава имена или да навлиза в конкретика Радев изтъкна, че има хора с амбиции да се "приравняват с Апостола", но с опита си да го направят те "го принизяват до себе си".

"Макар и недостижим - той никога не крачи самотен. Милиони българи отстояват идеалите на Левски тихо и упорито. Тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравняват с Апостола, се опитват да го принизят до себе си. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела", допълни президентът.

Думите на държавния глава бяха отправени пред публика от присъстващите на церемонията граждани, но и от политически лица, включително премиерът Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, председателите на Народното събрание и Столичния общински съвет Росен Желязков и Цветомир Петров, както и кметът на София Васил Терзиев.

На словото на президента остро реагира министър-председателят, който го определи като "игра на думи", която е "неподходяща".

Тържествена реч по повод 151 г. от смъртта на Апостола изнесе за първи път и Васил Терзиев като кмет на София. Той заговори за обединение предвид факта, че представители на различни институции в страната ни са се събрали пред паметника на Левски.

"Преди 151 години тук губи живота си Апостола на свободата, за да превърне в безсмъртен идеала за България, идеала за чиста и свята република - свободна, независима, горда. Всички ние в този град и във всяко кътче на България живеем върху завета на Левски. Преди век и половина Левски казва, че днешният век е век на свободата. Свободата често има недоброжелатели - понякога външни, понякога вътрешни. Свободата обаче започва тогава, когато живеем думите на Апостола - нашата работа зависи от нашите собствени усилия. Никога не бива да забравяме за това. Всичко зависи от всеки един от нас!", каза Терзиев, цитиран от БНТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024