Според Тошко Йорданов - Христо Иванов е "отговорник", че третият мандат е стигнал до БСП Снимка: © Булевард България

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов посочи съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов като „отговорник“, че не е било съставено редовно правителство с първия мандат, а се е стигнало до трети, който е за БСП.

Първата възможност за сформиране на кабинет беше предоставена на ИТН, но заради персоналния състав на проектокабинета „партиите на протеста“ – ДБ и ИБГНИ, плюс БСП, не подкрепиха партията на Слави Трифонов.

"Христо Иванов е човекът, който докара нещата до там, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Идете и го попитайте кой е отговорен за тази ситуация", коментира Тошко Йорданов при влизане в парламента в петък.

По-рано пред БНТ Станислав Балабанов от ИТН лансира същата теза, но без да назовава имена. "Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, отговорността за това ще бъде по-скоро на тези, които докараха ситуация до трети мандат. Защото в крайна сметка с тези политически субекти ние гледахме в една посока. Логиката сочи нови избори“, каза Балабанов.

ИТН отказват твърдо да се върнат на масата за преговори с третия мандат, въпреки че им е предложено да излъчат министри и дори кандидат за премиер. Те смятат, че са били „предадени“ от „партиите на промяната“ и въпреки кризите и обявената от депутатите нужда за редовно правителство, се обявиха за „конструктивна опозиция“ (по Слави Трифонов).

БСП ще покани на разговори всички парламентарно представени формации извън ГЕРБ и ДПС. От ДБ първоначално обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на социалистите, но ще участват в дискусиите и вратата не е затворена.

Корнелия Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат за премиер, който може да е от всяка партия. Според нея – след като се направят предложенията, той ще бъде избран „разумно“ и на базата на диалог.


Радев връчи третия мандат на БСП, Нинова постави 7-дневен срок за излъчване на кандидат-премиер

Нинова кани Слави Трифонов на открити преговори: "Всяка партия ще може да предложи премиер"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024