"Спрете парите на полицията": Новият призив на протеста в САЩ Снимка: © Getty Images

Няма смисъл от поредната реформа, спрете парите на полицията: това е новата вълна от искания на част от американските активисти, които протестират срещу насилието от страна на униформени срещу чернокожи арестанти.

Те настояват част от бюджета за опазване на обществения ред да се пренасочи към програми за социална политика - например за извънкласни дейности на деца от по-бедни семейства, помощи за жилищно настаняване на социално-слаби и др.

Идеята за съкращаване на средствата за полицейска охрана не е нова сред антирасистките организации, но сега за първи път се разпространява по-масово сред протестиращите в цялата страна. Според тях правоохранителните служби са доказали, че реформирането е неуспешно, затова е време за радикална промяна на ролята на полицията в обществото.

Съдът в Минеаполис наложи наложи 1,25 млн. долара парична гаранция за свободата на бившия полицай Дерек Човин, който е обвинен за убийството на Джордж Флойд. Сумата може да бъде намалена до 1 млн. долара, ако Човин изпълни няколко условия: да върне всички огнестрелни оръжия и разрешения за ползването им, да не влиза в контакт със семейството на убития Флойд, да не работи полицейски или частни охранителните служби.

44-годишният Човин се яви за първи път пред съда през видеоконферентна връзка от затвора. Нито той, нито адвокатът му обжалваха условията на гаранцията.

Според данни на сп. Time, САЩ изразходва над 100 милиарда долара годишно за издръжка на полицейските си служби. В много от големите градове в страната охраната на обществения ред и борбата с престъпността отнема много голям дял от разпределението на публичните средства. След обвиненията в безнаказано насилие и "системен расизъм" част от данъкоплатците настояват да разберат защо парите им не отиват по предназначение.

"Хората в цялата страна са готови за политика по съкращаване на полицейските разходи. Готови сме да спрем потока на финансиране за онези неща в полицейските бюджети, които наистина не са от първостепенно значение. Полицията не бива да отговаря за кризисни ситуации на хора с психични заболявания. Не бива да отговарят за справяне с проблема с бездомните хора. Не бива да отговарят за "подкрепата" на хора с наркотична зависимост. Това са три направления, които можем да премахнем от бюджета на полицията и да ги върнем към службите за обществено здравеопазване", казва Патрис Кълорс, съосновател на движението Black Lives Matter.

Black Lives Matters вече събира подписка с призив за намаляване на средствата за полицейска издръжка. Още една организация за защита правата на чернокожите - Movement for Black Lives - също настоява за съкращаване на бюджета на полицейските служби.

В Минеаполис дори приозваха за разпускане на цялото полицейско управление и за организиране на нов тип охранителна дейност с помощта на екипи, събрани от местните общности. В Ню Йорк също се надига все по-голяма кампания за намаляване на бюджета на полицейската дирекция, който в момента стига до 6 млрд. долара. Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети обяви, че 150 милиона долара от парите за охрана ще бъдат пренасочени за инвестиции в кварталите на цветнокожи жители.

Във Вашингтон активисти изписаха с боя "Намалете парите на полицията" до огромния жълт надпис "Black Lives Matter", който беше поставен върху пътното платно до Белия дом. В Шарлът общинският съветник Бракстън Уинстън е внесъл предложение, което забранява изразходването на пари от бюджета на полицията за покупка на химически агенти за разпръскване на протестиращи. Той иска и създаването на анкетна комисия, която да проследи как се харчат парите за охрана.

Конгресът на САЩ също е поставен под натиск да вземе мерки в тази посока. Над 200 активисти, политици и местни лидери подписаха писмо, с което настояват от лидерите на Демократическата партия в двете камари да пренасочат част от помощния фонд за полицейските служби, които следят за мерките около коронавируса, към друг тип кризисни институции.

Очаква се до няколко дни Демократите да внесат нов законопроект за полицейска реформа, който би трябвало да разрешава проблемите с неоправданото насилие - включително да се въведе изрична забрана за обезвреждане на арестанти с техники, които водят до задушаването им, и за създаване на национален регистър на случаите на полицейско насилие.

Президентът Доналд Тръмп се обяви твърдо против призивите за намаляване на средствата за полицията: "Новата тема на радикално левите демократи е "Спрете парите на полицията". Запомнете го. Никой не иска да е жертва на престъпността, особено когато тя е насочена срещу него и семейството му. Натам социалистите дърпат спящия Джо (Байдън). Аз съм абсолютно против - искам повече пари за Правоохранителните служби!".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022