Снимка: © getty images

Преобладаващата част от градския съвет в Минеаполис гласува за разпускане на полицията и въвеждане на нов модел, с който да се гарантира обществената безопасност, съобщиха от BBC. 

Девет от тринадесетте съветника са подкрепили решението, след като вече над 10 дни в града се провеждат протести срещу полицейското насилия и расизма. 

На 25 май там в резултат на ненужна жестокост по време на арест почина чернокожият Джордж Флойд и това отприщи вълна от протести в цялата страна, а впоследствие - и в много други държави. 

Полицаят, който коленичи на шията му при залавянето и е обвинен в причиняването на смъртта му, Дерек Шовин, е обвинен в убийство втора степен и ще се изправи за пръв път пред съда днес, а срещу другите трима офицери, присъствали на събитието, има отправени обвинения в съучастие. 

Деветимата съветници, които гласуваха за промяната, прочетоха официално изявление пред протестиращите в неделя:

"Тук сме, защото е ясно, че в Минеаполис и други градове в САЩ съществуващата полицейска система не предпазва обществото," каза президента на градския съвет Лиса Бендер. "Усилията ни да направим постепенна реформа се провалиха." 

Тя добави, че ще опита да пренасочи част от средствата, които в момента отиват в полицията, към социални стратегии - нещо, което кметът на Ню Йорк също обяви, че ще направи. 

Друг член на съвета, Алондра Кано, написа в Twitter, че мнозинството в него е стигнало до съгласие, че полицейската система не подлежи на промени и ще трябва да бъде напълно премахната в сегашния си вид. 

Изграждането на изцяло нова система за поддържането на реда в града обаче би отнело месеци, а осъществяването му среща допълните трудности в несъгласието на кмета Джейкъб Фрей.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

РАСИЗМЪТ В АМЕРИКА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ЕДНА БЪЛГАРКА: "ТОЙ Е ДОБРЕ ПРИКРИТ, НО Е ТАМ."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина