Срещата във Вилнюс: НАТО дава военни гаранции на Украйна, но не и бързо членство Снимка: © Getty Images

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс може да се окаже разочароваща за държавното ръководство на Украйна, което се надява да получи ангажимент за бърза писта към пълноправно членство.

Очаква се държавите от отбранителния съюз да предложат на Киев гаранции за дългосрочна помощ в сферата на сигурността, като САЩ, Великобритания, Франция и Германия ще се ангажират да предоставят военна помощ и обучение за украински военни.

Присъединяването към НАТО обаче остава за неопределено време в бъдещето, след като американският президент Джо Байдън отложи този въпрос за края на войната. Вместо това той лансира вариант, при който Украйна ще получи същите гаранции за сигурност, каквито ползва и Израел.

  • Българската делегация във Вилнюс ще бъде ръководена от премиера акад. Николай Денков. В състава ѝ участват още министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

Киев смята, че членството в НАТО е единствената реалистична гаранция за сигурността ѝ спрямо агресията на Русия, а отлагането на това решение създава още повече опасности - подобно на колебанията на европейските лидери през 2008 г., които бяха възприети като карт бланш от Путин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг държи на позицията, че Украйна ще получи потвърждение, че "ще стане член" на съюза на даден етап.

Експерти по сигурността обаче предупреждават, че неопределеният ангажимент за членство след края на войната само дава основания на Русия да продължи да бави военните действия.

Guardian цитират бившия британски военен аташе в Москва Джон Форман, който осъжда позицията на американския президент Джо Байдън за това, че "тълкува погрешно руските намерения и надценява риска от разширяване на конфликта".

"Не вярвам, че Русия има капацитет или намерение да направи подобно нещо. Русия само ще се осмели, ако Украйна не е нито вътре, нито извън НАТО", казва той.

Дискусиите ще продължат до последния момент - американският президент Джо Байдън ще посети Лондон, където ще разговаря с премиера Риши Сунак, преди да замине за Вилнюс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024