Срещу Covid-19 без защита: Въпросите след смъртта на д-р Юлиян Стамов Снимка: © Getty Images

Случаят с Спешен медик от София е починал след инфекция с Covid-19 доведе до казус с редица въпроси относно системата на Спешна помощ, които остават без отговор. Възможно ли е болница да изпише пациент, заразен с Covid-19; з Починалият д-р Стамов е пратен при covid-пациент без предпазно облекло без нужните предпазни средства; защо лечебни заведения отказват да приемат пациенти в тежко състояние?

Казусът започна, след като д-р Робърт Михов (близък приятел на починалия медик), предостави аудиозаписи на разговори с д-р Стамов в предаването „120 минути“ по bTV. Работещият в Лийдс лекар твърди, че колегата му е споделил притеснения за здравето си дни след като се е отзовал на сигнал в дома на 55-годишен пациент с пет байпаса. Болният е починал във ВМА на 18 юни, часове след транспортирането му от спешния екип. Четири дни след смъртта му е установено, че бил болен от коронавирус.

Според разказа на д-р Михов - преди посещението от д-р Стамов този пациент е бил изписан от „Пирогов“. Няма информация дали преди пускането му за домашно лечение той е бил изследван за Covid-19, но от данните на ЦСМП става ясно, че първият резултат от PCR-тест от ВМА е излязъл едва на 21 юни.

Веднага след това са информирани спешните медици от екипа, който го е обгрижил, за да се изследват. Не е ясно дали д-р Стамов е продължил да дава дежурства в четирите дни между досега с инфектирания пациент и новината за положителната проба.

Доскоро контролът при влизане в болниците не бе затегнат и на пациентите не се правеше задължителен PCR-тест. Някои болнични заведения изискваха изследването, но настояваха то да се заплаща от пациентите. Това доведе до недоволство и сигнали до Министерството на здравеопазването.

Българският лекарски съюз издейства прилагане на тази практика, като правителството реши, че НЗОК ще покрива разходите на болниците за пробите.

Проблемът е, че преди да се изясни кой от пациентите е вирусоносител, потоците от болни хора могат да се смесят и да се заразят други пациенти, лекари и медицински сестри, без да знаят.

„Червената лампичка“ на д-р Стамов светнала, когато чува, че пациентът кашля тежко и вижда състоянието му. Не носил обаче пълен комплект предпазно облекло, защото не е бил предупреден, че пациентът може да е болен от коронавирус.

Още при получаването на сигнала за спешния случай е станало ясно, че мъжът има 37 градуса температура, стана ясно от думите на говорителя на ЦСМП-София Катя Сунгарска.

Диспечерите обаче са преценили, че болният не е рисков за Covid-19, защото температурата е "гранична". Основните му оплаквания са били свързани със сърдечния проблем.

Това е причината, поради която спешният екип отива на адреса само с частична защита - без предпазен гащеризон. От "Спешна помощ" твърдят, че са осигурили по 5 предпазни маски с "висока защита" на всеки член от екипа в линейката, по един индивидуален шлем, ръкавици и дезинфектант.

Защо всички линейки не са комплектовани с облекла? Обяснението според Катя Сунгарска е свързано с натовареността и снабдяването: "В София адресите за една работна 12-часова смяна са между 250 и 300. Това означава, че може би ще ни трябват влакови композиции, за да зареждат с предпазни облекла, защото след всеки адрес те се изхвърлят".

Д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация за спешна медицинска помощ обаче прави по-различен анализ:

"За едно дежурство средно правим до 10 повиквания, следователно ни трябват средно 10 чифта еднократни ръкавици, 10 еднократни престилки, 10 еднократни маски, 1 защитен шлем, едни защитни очила и 1 дезинфектант за ръце, защото по линейките няма чешми и сапун. Колко често правим КПР (кардиопулмонална ресусцитация)? Не повече от 5% от повикванията. Значи скъпият гащеризон и маската за висока степен на защита ще ни трябва в 5 от 100 повиквания. За месец ще ни стигнат 100-150 чифта ръкавици, еднократни престилки, маски, с съответно цени за еднократните маски около 10лв., еднократните ръкавици 10лв., а еднократните престилки са около 35 лв. Очилата и защитния шлем са по 10 лв. Гащеризоните и скъпите маски са за многократна употреба и отиват за около 100лв. Дезинфектантите струват стотинки, така че ще ги сложим и тях по 20 лв. намесец. Като съберем всичко, излиза около 200 лв. на месец на спешен медик. Ние сме 7000 души, по 200лв., са голямата сума от 1 млн и половина лева", пише Кателиева.

В групата на лекарите от Спешна помощ-София във Facebook се появиха сигнали, че дори стандартното защитно облекло не е в достатъчни количества.

Шофьорът на линейка Георги Банов казва, че "ръкавици XL няма още от неделя".

"Пореден екип на ЦСМП от втора бригада беше изпратен на ковид без екипировка... това, че има ковид в диспечерната са го знаели със сигурност, защото същата вечер са пращали на този пациент екип с предпазно облекло. Как са знаели, че е с ковид няколко часа по-рано, а пет часа по-късно не са знаели, че е заразен с вируса и вторият екип е изпратен без предпазно облекло?", пише той няколко дни след смъртта на д-р Стамов.

Проблемът с преценката за Covid-симптоматиката от диспечерите е сериозен: някои от пациентите, които търсят помощ на тел. 112, не споделят всички симптоми от състоянието си. Липсата на достатъчно надеждна информация за рисковете преди отпътуването на спешния екип в случая на д-р Стамов е била фатална.

Както казва д-р Робърт Михов: в някои случаи спешните медици са пращани "като агнета на заколение, обречени на сериозни здравословни проблеми, което е престъпна небрежност".

Не е ясно дали линейката е била дезинфекцирана след превозването на 55-годишния пациент до ВМА, щом като към онзи момент не се е знаело за положителния му тест. Пълното почистване на реанимобила след превоз на пациенти със съмнение за Covid-19 отнема поне един час.

Казусът от 18 юни повдига и още един въпрос: защо се налага обикаляне по болниците на пациента, след като състоянието му се влошава. Според предварителната информация, мъжът е откаран в „Пирогов“ малко след посещението на д-р Стамов, но оттам му отказват прием. Впоследствие е приет във ВМА, където настъпва фаталният край за пациента.

Не е ясно защо в „Пирогов“ са отказали прием на 55-годишния мъж - до момента от спешната болница не са коментирали случая.

„Всички лечебни заведения оказват необходимия обем от спешна медицинска помощ на всяко лице, нуждаещо се от такава, независимо от неговото гражданство, местожителство и лечебно-осигурителен статут“, пише в Наредба №25 за оказване на спешна медицинска помощ.

Множество дискусии предизвиква и ситуацията със самия д-р Стамов, който е поискал линейка да го заведе до „Софиямед“, където да му направят рентгенова снимка наред с PCR тест. Транспортът от Спешна помощ в 5 ч. сутринта на 22 юни обаче му е отказан с аргумента, че вече е насрочено изследването за Covid-19 на целия екип в РЗИ-София и то е планирано за 8 ч.

„Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми – линейка да ме закара дотам с температура и с всякаква симптоматика“, това казва д-р Стамов в един от записите, предоставени от д-р Михов. Подобно отношение е „обидно“, смята лекарят от Лийдс.

От ЦСМП-София твърдят, че самият д-р Стамов не поискал хоспитализация, а само е помолил линейката да го заведе до лечебното заведение за рентгенова снимка. Още тогава обаче той е сигнализирал, че развива треска и температура от 37,8 градуса. Съмнява се, че има бронхопневмония.

Не е ясно дали от тел. 112 са предложили да го отведат за прием в спешно отделение.

На 22 юни излизат резултатите на спешния медик - те са положителни

На 22 юни той е дал положителна проба, докато другите са били с отрицателни резултати. Все пак не е ясно кога се е заразил, „всеки е потенциална жертва на този вирус“, каза Сунгарска.

Въпросът обаче е какво щеше да се случи с другите медици от екипа, ако д-р Стамов беше продължил да работи в следващите дни, ставайки преносител на заразата?

На 27 юни д-р Стамов е приет в болница, а на 3 юли настъпва смъртта му

Състоянието на спешния медик се е влошило на 27 юни. По думите на Сунгарска - тогава то е било "средно критично", след като по-рано му е било назначено лечение с антибиотици. Той се обажда за линейка и веднага при него е изпратен екип. Приет е за лечение преди с оплаквания от задух, втрисане и температура. Поставен е на изкуствено дишане и на 3 юли почива.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че по случая е започнала проверка. "Проверката съм я назначил, тъй като чувам най-различни версии по медиите от близкия колега на починаиля и от ЦСМП-София. За да съм сигурен кое е вярното, днес съм назначил такава проверка", каза здравният министър Кирил Ананиев.


Прочетете още:

Починалият д-р Стамов е пратен при covid-пациент без предпазно облекло

"Сайтове за фалшиви новини" разгневиха лекарите заради смъртта на спешния медик


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024