Станислава Армутлиева е отказала да стане министър на културата ден след предложението на Трифонов Снимка: © NOVA

Станислава Армутлиева е отказала да влезе в политиката и да стане министър на културата като част от проектокабинета на Слави Трифонов и "Има такъв народ".

Музикалният продуцент обяви новината в петък, като каза, че още ден след номинацията в понеделник (12 юли) е взела решение да не става министър. Това означава, че Трифонов ще направи друго предложение за поста, когато "ревизира" кабинета си след недоволството на останалите партии на протеста.

Тя пише, че сред мотивите за отказването ѝ е негативната реакция на обществото: "Около мен, освен прекрасен кръг от умни, успешни и добри хора, има и цирей от омраза и номинацията ми за поста със сигурност ще провокира за пореден път неговото пукване. А пък и обективно погледнато нямам никаква нужда от министерски пост – заедно с екипа си работя по десетки вдъхновяващи и успешни проекти".

След предложението управителят на „Вирджиния Рекърдс“ да стане министър на културата в интернет тръгна петиция срещу нея, подписана до момента от над 4700 души.

Армутлиева аргументира отказа от поста с липса на “общо усилие и споделени ценности“ - "Точно културата трябва да не е периферия, а достойно да стои в центъра на интересите на една държава".

"Културата е инвестиция в демокрацията. Но културата и изобщо движението към цивилизация са специфични състояния на духа на обществото и са възможни единствено като общо усилие и споделени ценности", написа Армутлиева във Facebook.

"Ето защо се отказах от поста още във вторник. Благодаря на Слави и екипа му за доверието и честта, която ми оказаха. Ще съм на линия да помагам и на тях, и на всички онези, които приемат предизвикателството да бъдат двигатели на промяната и които счетат, че имат нужда от моя капацитет, колкото и както го видят и преценят", добави тя.

Армутлиева пише, че е обмисляла да приеме поста и е „визуализирала“ разговор с бъдещите министри на финансите и икономиката за намиране на общ механизъм за увеличаване на бюджета за култура. Тя казва, че от ИТН са ѝ представили различни имена, които ще ръководят тези два ресора, в сравнение с обявеното от Трифонов на 12 юли. „Но да кажем, че това е „малко“ несъответствие още на старта“, пише музикалният продуцент.

В понеделник лидерът на „Има такъв народ“ предложи за финансов министър 34-годишната Мария Бойчинова, а за министър на икономиката – Любомир Дацов. Кирил Петков - настоящият служебен ръководител на МИ - е отказал на Трифонов, заедно с Асен Василев и проф. Николай Денков.

"Размечтах се, казах си, че това е уникална възможност, която някой ми дава и ще е нечестно да не я приема, въпреки гигантския личен дискомфорт, отказа от онова, което съм постигнала до момента, и заставането на амбразурата като обект на дори още повече негативна енергия", добавя Армутлиева.

"Част от колебанията ми дойдоха по линия на разнообразните компетенции на един министър на културата. Дадох си сметка обаче, че имам натрупано познание в толкова много посоки, заради оцеляването на база на творческо съдържание в един бързо и постоянно променящ се свят, а пък съм и добър ученик, с радост си намирам учители. И още - не мога да кажа, че някога съм общувала с министър на културата, от чиито познания да занемея. Обикновено хора като мен са били източник на информация за всички на тази позиция", казва тя, но в крайна сметка отказва предложението.

50-годишната Армутлиева е управител на музикалната компания „Вирджиния Рекърдс“ от 1991 г. Има 30-годишен опит в мениджърството на творчески продукти, авторски и сродни права.

Кой кой е сред министрите на Слави Трифонов

Тя е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на ПРОФОН.

Член е на УС на Музикаутор – организацията за управление на правата на автори и издатели в областта на музиката.

Завършила е НАТФИЗ през 1993 г. в класа по актьорско майсторство за драматичен театър на проф. Енчо Халачев и Снежина Танковска.

Станислава Армутлиева владее 3 езика. Най-известна е с това, че беше жури в четири от сезоните на българския X-Factor.


Слави Трифонов оттегля кандидатурата на Николай Василев и ще предложи нов кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024