Слави Трифонов оттегля кандидатурата на Николай Василев и ще предложи нов кабинет Снимка: © Има такъв народ

Слави Трифонов обяви, че ще оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер на правителство с мандата на партията "Има такъв народ".

Трифонов ще предложи и "нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет".

"Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината. Въпреки това, разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията", пише Трифонов във Facebook.

Той описва Николай Василев (бивш вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски") като "човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес", върху когото "се изля огромна помия само за три дни".

От съобщението на Трифонов става ясно, че в петък (16 юли) Николай Василев и представители на политическото ръководство на ИТН ще дадат пресконференция, "на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти". Самият лидер на партията не посочва дали ще присъства на събитието в БТА.

Анонсът му за съставяне на еднопартиен кабинет без формални коалиционни споразумения дойде още в понеделник - 12 юли, часове след края на изборния ден. В този момент ИТН вече имаше известна преднина пред ГЕРБ като първа политическа сила, макар че официалните резултати от изборите все още не бяха потвърдени.

Кой кой е сред министрите на Слави Трифонов

От изявлението на Трифонов по ТВ 7/8 стана ясно, че партията е поканила и трима от служебните министри в кабинета "Янев" с предложения да останат и в следващото редовно правителство - но и Кирил Петков, и Асен Василев, и Николай Денков са отказали.

Петков и Василев дадоха няколко интервюта, в които уточниха, че вижданията им за управлението на държавните финанси и за бъдещето на Българската банка за развитие се разминават съществено с тези на екипа около Николай Василев.

Впечатление направи фактът, че обявеният състав на Министерски съвет от Слави Трифонов не включваше едно от основните министерства - на околната среда и водите. Оказа се, че то е било предлагано на служебния финансов министър Асен Василев, но след отказа му постът е останал "вакантен" дори във видеозаписа с обръщението на Трифонов по 7/8.

Проектокабинетът на ИТН срещна отпор от страна на "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън", както и от БСП. Във вторник Христо Иванов се обърна с призив към новоизбраните депутати от ИТН да не подкрепят номинациите и да влязат в диалог за подкрепа и обща управленска програма след свикването на 46 Народно събрание.

В продължение на два дни Бойко Борисов иронизираше партиите на протеста, като обяви, че няма да подкрепи кабинет с мандат на "Има такъв народ" и няма да се възползва от възможността на ГЕРБ да предложи правителство като втора по големина парламентарна група.


Слави Трифонов защити проектокабинета си и влезе в контраатака: "ИТН не предлага порции"

Иван Костов: Кабинетът на Трифонов може да мине с 60+ гласа и да живее интубиран много дълго време



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024