Иван Костов: Кабинетът на Трифонов може да мине с 60+ гласа и да живее интубиран много дълго време Снимка: © БНР

„На изборите са гласували 40% от хората, ГЕРБ са взели по-малко от 25%. Слави Трифонов с 10% от избирателите ще управлява цялата държава. Как си представяте, че това нещо е стабилно и ще доведе до резултат? Ще му гледат сеира, както се изрази бившият министър-председател“.

Това е коментарът на бившия премиер Иван Костов (1997-2001 г.), който пред БНР представи хипотеза, че предложеното правителство от лидера на „Има такъв народ“ може да мине и с 60 и няколко гласа в пленарна зала, а след това „да живее дълго на кислород“.

„Ако не поправят грешката си, това правителство може да бъде подкрепено от ДПС или от части от ГЕРБ, може всички да не го гласуват и да мине с 60 и няколко гласа. Това ще означава, че вариантът служебното правителство да продължи като редовно (б.а. – предложен от Мая Манолова), остава затворен, невъзможен. След това животът на това правителство може да бъде удължен с кислород, с интубиране, за много дълго време", каза той.

Трифонов предложи еднопартиен проектокабинет на 12 юли и заяви, че няма да прави коалиции. След като не получи подкрепата на останалите протестни формации – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, той заяви, че „не предлага порции“, а задачи за изпълнение.

„Това, че ИТН се опитват да ги натоварят с друго виждане за позицията им, показва само дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите. Защото потенциалният ти партньор казва, че не иска порции и постове, а политики. Тези политики обаче ти не ги даваш“, заяви Костов пред националното радио.

Бившият премиер определи „хибридния режим“ за основно понятие, което движи политическите процеси в момента. По думите му – това е режимът, към който България е била тласната от ГЕРБ в последните 12 години – „има редовни избори, има формална свобода на медиите и гражданите, но тези неща са подчинени на друг център на влияние, на олигархията, на мафията, или на двете, взети заедно“.

„Така започнаха летните протести. Една нарастваща по силата си общност – гражданското общество, влезе в открит конфликт с властта. Оттогава целта на тази общност е да спре регреса към хибриден режим и да консолидира българската демокрация. Това е невъзможно без радикални реформи на прокуратурата. Тази диагноза, необходимостта от реформи, се знаят от всички политици. Това не значи, че твърдя, че в новия парламент всички парламентарни групи имат намерение да ги реализират. Продължавам да не съм наясно с ИТН. Надявам се ИТН да правят изключение, защото примерно не знаят диагнозата и не знаят за тези реформи. Надявам се да нямат друг план“, каза бившият премиер.

„В тяхната програма не се вижда нито диагнозата, нито реформите. В състава на предложения кабинет също не се вижда нито потенциал, нито възможност да се осъществят тези реформи“, добави Костов.

Кой кой е сред министрите на Слави Трифонов

Трифонов представи приоритети, сред които липсваха дълбоки реформи в съдебната система и свързани с държавното обвинение и главния прокурор, около което се обединяват протестните партии. В състава на кабинета му има лица от НДСВ, включително предложения за премиер Николай Василев, както и млади българи, завършили на запад, за някои от които са предназначени ключови ресори.

„Много наблюдатели казват, че това е или грешка, или провокация срещу желанията на протестиращите. Проблемът е в друго – той беше изречен най-точно от „Файненшъл Таймс“ – Трифонов отива към антиполитическа платформа на управление. Провокацията е срещу цялата политическа система на страната“, твърди Иван Костов.

„Никоя от протестните партии не иска от тях порции. Порциите ги раздаваше Тройната коалиция – три към пет към осем. Сега ДБ и ИСМВ не искат министерски постове и го заявяват съвсем очевидно, съвсем ясно, съвсем открито. Те не искат нито участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват тези реформи на базата на тази диагноза, поради липсата на които ние се сриваме към хибриден режим“, добави той.

Според Костов – ако се помисли няколко хода напред – кабинетът на Трифонов в Народното събрание „ще увисне на милостта на ГЕРБ и ДПС“. „Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа. Те и да се въздържат, а кабинетът бъде избран с 60 и няколко души, това ли е решение за ИТН?“.

„Знаете ли какво е това за политическата система на страната? Тя рухва пред очите ни, разпада се. Вместо да бъде оздравена и консолидирана, дори това, на което частично се опираше – и това пропада. Какво е това правителство с такова мнозинство или в този състав?“, попита Костов.

Бившият премиер твърди, че предложеният за министър-председател Николай Василев „няма никакво доверие от страна на протестните партии“. Той казва, че единственото решение пред Василев е да направи граждански избор и да разбере, че е изпаднал до ситуация, в която е „човек на конци“.

Кой е Николай Василев - кандидатът за министър-председател на "Има такъв народ"

„Това, че ще е министър-председател, а някой друг му чете кабинета, вече го видяхме с ГЕРБ и техния кабинет с Даниел Митов. С кого ще управлява, се пита той. Трябва да имаш партньори. Оставям отделно неговата собствена роля като министър по времето на управлението на НДСВ. Той беше на дъното – министър на държавната администрация. Кой е реализирал порциите на назначенията 3-5-8, ако не той? И сега няма порции, никой не иска порции. ДБ и ИСВМ биха подкрепили експертно правителство, но правителство, което има доверието им. Може хората в кабинета да не са участвали в протестите, но да са истински симпатизанти на това, което са искали протестите“, казва бившият премиер.

Христо Иванов от „Демократична България“ призова ИТН да поправи грешката си и определи предложения кабинет като „харесван от Сарая“. Мая Манолова и Николай Хаджигенов поискаха промяна на приоритетите на Трифонов, като в тях се включи „проблемът с джоба на българина“. Те добавиха, че няма да стават част от „Фейсбук република“. В сряда бившият премиер Бойко Борисов дори „умоляваше“ Иванов и Манолова да подкрепят Слави и да не „вкарат държавата в криза“, въпреки че ГЕРБ няма да даде подкрепа за ИТН.

Борисов "умолява" Христо Иванов и Манолова да подкрепят Трифонов, а Слави да им даде постове

„ИТН трябва да си събере парламентарната група и да се следва Конституцията. Тази партия с най-много депутати излъчва кандидат за министър-председател. Този кандидат тръгва да търси подкрепа, той събира правителството, той влиза в разговори с останалите парламентарни групи. Бунтът беше срещу това да не сме Борисовата държава. Сега няма да сме Трифонова държава, нито държава на президента Радев. Ние сме парламентарна република“, казва Иван Костов.

„Давате ли си сметка как обикновеният избирател гледа на това два български парламента да изглеждат безпомощни във формирането на управление. Той ще потърси други варианти. Почна да се оглежда за друга демокрация, даже ще остави идеята за демокрация“, твърди бившият премиер.

„Единствената грешка, която е направена, може да бъде поправена от ИТН – парламентарната ѝ група да влезе в диалог и да съгласува кандидатура за министър-председател, която все пак е приемлива за останалите, поне за протестните партии. Грешката с избора трябва да бъде поправена, а не да се декламира състав на правителство от някакъв Фейсбук. Аз лично нямам 7/8 телевизия, не съм си платил. Вижте колко странно и щураво е това, което ни се случва“, каза още той.

Костов не даде добра оценка на служебното правителство, предложено от Румен Радев и го оприличи на това на Симеон Сакскобургготски, „което направи големи поразии“. В коментар за идеята на Мая Манолова служебният кабинет да продължи работата си като редовен, той заяви, че „това е разклонение на един сценарий, който започва през гласуването в парламента за правителството, което предложи ИТН“.

Според Иван Костов – „безспорно“ лидерът на „Има такъв народ“ носи цялата отговорност.

„Поведението, начинът, по който се действа, може да бъде обяснен с една хипотеза – че той не желае да поеме отговорността. Той каза, че е отговорен към хората и за хората, които ще бъдат в парламента от негово име, тоест за 65 души. Само че Конституцията казва друго – лидерът на ИТН е отговорен пред цялата българска общност в момента, в който получи мандат да състави правителство. Осъзнава ли я той тази отговорност? Става отговорен за съдбата на страната“, каза Костов.

На въпрос защо не се търси отговорност и у останалите партии, бившият премиер заяви, че тя е в тази политическа сила, която има инициативата.

Костов не даде специфично обяснение за ниската избирателна активност (около 40%), но каза, че избирателите в чужбина са изпрали 14,5 народни представители на 11 юли. На 4 април тази цифра е била 12 депутати.

„Това, което се е случило в България, не е засегнало хората в чужбина, дори ги е мотивирало допълнително“, отбеляза бившият премиер.


Слави Трифонов защити проектокабинета си и влезе в контраатака: "ИТН не предлага порции"

Стефан Янев критикува ИТН, без да я назовава: Ниска политическа култура и тотално неразбиране

Слави, космонавтите и детската мечта на Соломон Паси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024