Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Стефан Янев критикува Слави Трифонов и „Има такъв народ“, без да назовава името на политическата партия, която стана първа сила след изборите на 11 юли.

"Без да имам претенции, че съм видял пълната картина, част от политическите сили отказаха изобщо да говорят с хората и на хората. Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира с избирателите си. Това е признак не само на ниска политическа култура и тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие. Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение“, каза служебният министър-председател на правителственото заседание в сряда.

Той говори два дни след като Слави Трифонов обяви свой еднопартиен проектокабинет и основни приоритети, като заяви, че няма да прави коалиция с другите парламентарно представени партии. „Демократична България“ и БСП открито отказаха да го подкрепят, а „Изправи се! Мутри вън!“ намекнаха, че също няма да се присъединят с гласове за подобен кабинет заради липсата на основни точки в програмата.

ИТН предложи някои бивши кадри на НДСВ в правителството, както и млади специалисти в няколко области без опит в политиката.

Кой кой е сред министрите на Слави Трифонов

„Политиката е за истински политици и визионери, не е за бюрократи или технократи, ориентирани към ситуативни решения. Политиката е за политици. Тези послания не бяха самоцел, те бяха свързани с притеснителна тенденция, която вече е реалност. Налице е липса на ясна политическа визия какво трябва да се случи, защо и как", каза Стефан Янев, отново без да назовава името на „Има такъв народ“.

Според служебния премиер - случващото се в последните дни и седмици може да остави много българи разочаровани и затова е нужна промяна в начина на взамиодействие между политическите партии, „нова перспектива и нов модел на политическа комуникация“.

Изборите бяха белязани от ниска избирателна активност, което Янев коментира с думите, че „политическата апатия е опасно явление“. „Политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес", коментира премиерът.

"Ако политическите сили бяха вложили всички тези усилия, които насочиха в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период и респективно повече хора щяха да излязат да гласуват", смята Стефан Янев.

Той даде и добра оценка за работата на служебния кабинет относно предотвратяването на търговията с гласове.


Трифонов на първите страници в Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

Мая Манолова за Слави Трифонов: Не съм съгласна да заменим премиерската република с телевизионна

Христо Иванов: Проектокабинетът на ИТН е или грешка, или план за разбиване на партиите на протеста

Слави, космонавтите и детската мечта на Соломон Паси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?