Снимка: © Getty Images

„България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения“ – това заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред БТА като продължение по темата за евентуално разполагане на войски на Алианса в България и Румъния.

Позицията „против“, която доскорошният служебен премиер изрази във Facebook на 21 декември, е негово лично мнение. То ще бъде отстоявано пред кабинета при необходимост от изготвяне на национална позиция на България, „ако няма съществена промяна в геополитическата среда, която да наложи промяна в това отношение“. Това казаха от Министерството на отбраната в отговор до „Дневник“.

Янев допуска промяна на позицията, ако е „налице нова динамика в средата на сигурност“.

Поводът за начало на дискусиите по темата беше публикувана информация в Spiegel, че командващият силите на НАТО в Европа ген. Тод Уолтър ще предложи да се разшири военното присъствие от прибалтийските републики и Полша към България и Румъния заради нарастващото мобилизиране на армейски части от Русия по границата с Украйна. 

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на военния министър е „лично мнение“ и не отразява решение на правителството. Темата не е била обсъждана на заседание на Министерски съвет и това не е формалната позиция на правителството.

„Това не е национална позиция все още и от тази гледна точка – не би трябвало да има спекулации, че това е официална позиция на България към този момент“, обяви Янев пред БТА. „Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес и, разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО“.

Министърът подчерта, че „имаме нужда от развитие на собствените си способности“ и напомни, че като член на Алианса сме поели ангажимент в това отношение – в противен случай „няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да гарантираме сигурността на българските граждани“.

На въпроса защо решение за увеличаване на присъствието на НАТО в България не би кореспондирало със съюзните интереси и националния интерес на България, от МО казват пред „Дневник“, че подобен подход може да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона.

"Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и съответната зона за сигурност. Най-добрият подход в тази посока е максимално използване на мирните средства и дипломацията", е официалната позиция на военното министерство.

Оттам казват, че България е „обезпокоена от нарастващото напрежение по източния фланг на НАТО, а изложената от министъра на отбраната позиция подлежи на ревизия при съществена промяна в средата на сигурност в региона“.

"Обстоятелствата, които могат да аргументират евентуално решение за разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия, са свързани именно с усложняване на средата на сигурност до степен, до която релевантните процеси на милитаризация в тази част на света да бъдат оценени като реална и непосредствена заплаха за сигурността на Алианса или на държава членка. При такъв сценарий ще се направят съответните анализи, като се отчетат националните ни интереси, и на тази основа ще се базират адекватни политически решения", казват още от МО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джонсън отменя почти всички мерки за Covid-19 - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - вълната от Омикрон вече е преодоляна, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност