Стефан Янев за войските на НАТО: България не може да бъде обект на чужди решения Снимка: © Getty Images

„България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения“ – това заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред БТА като продължение по темата за евентуално разполагане на войски на Алианса в България и Румъния.

Позицията „против“, която доскорошният служебен премиер изрази във Facebook на 21 декември, е негово лично мнение. То ще бъде отстоявано пред кабинета при необходимост от изготвяне на национална позиция на България, „ако няма съществена промяна в геополитическата среда, която да наложи промяна в това отношение“. Това казаха от Министерството на отбраната в отговор до „Дневник“.

Янев допуска промяна на позицията, ако е „налице нова динамика в средата на сигурност“.

Поводът за начало на дискусиите по темата беше публикувана информация в Spiegel, че командващият силите на НАТО в Европа ген. Тод Уолтър ще предложи да се разшири военното присъствие от прибалтийските републики и Полша към България и Румъния заради нарастващото мобилизиране на армейски части от Русия по границата с Украйна.

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на военния министър е „лично мнение“ и не отразява решение на правителството. Темата не е била обсъждана на заседание на Министерски съвет и това не е формалната позиция на правителството.

„Това не е национална позиция все още и от тази гледна точка – не би трябвало да има спекулации, че това е официална позиция на България към този момент“, обяви Янев пред БТА. „Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес и, разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО“.

Министърът подчерта, че „имаме нужда от развитие на собствените си способности“ и напомни, че като член на Алианса сме поели ангажимент в това отношение – в противен случай „няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да гарантираме сигурността на българските граждани“.

На въпроса защо решение за увеличаване на присъствието на НАТО в България не би кореспондирало със съюзните интереси и националния интерес на България, от МО казват пред „Дневник“, че подобен подход може да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона.

"Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и съответната зона за сигурност. Най-добрият подход в тази посока е максимално използване на мирните средства и дипломацията", е официалната позиция на военното министерство.

Оттам казват, че България е „обезпокоена от нарастващото напрежение по източния фланг на НАТО, а изложената от министъра на отбраната позиция подлежи на ревизия при съществена промяна в средата на сигурност в региона“.

"Обстоятелствата, които могат да аргументират евентуално решение за разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия, са свързани именно с усложняване на средата на сигурност до степен, до която релевантните процеси на милитаризация в тази част на света да бъдат оценени като реална и непосредствена заплаха за сигурността на Алианса или на държава членка. При такъв сценарий ще се направят съответните анализи, като се отчетат националните ни интереси, и на тази основа ще се базират адекватни политически решения", казват още от МО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023