Стефан Янев за войските на НАТО: България не може да бъде обект на чужди решения Снимка: © Getty Images

„България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения“ – това заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред БТА като продължение по темата за евентуално разполагане на войски на Алианса в България и Румъния.

Позицията „против“, която доскорошният служебен премиер изрази във Facebook на 21 декември, е негово лично мнение. То ще бъде отстоявано пред кабинета при необходимост от изготвяне на национална позиция на България, „ако няма съществена промяна в геополитическата среда, която да наложи промяна в това отношение“. Това казаха от Министерството на отбраната в отговор до „Дневник“.

Янев допуска промяна на позицията, ако е „налице нова динамика в средата на сигурност“.

Поводът за начало на дискусиите по темата беше публикувана информация в Spiegel, че командващият силите на НАТО в Европа ген. Тод Уолтър ще предложи да се разшири военното присъствие от прибалтийските републики и Полша към България и Румъния заради нарастващото мобилизиране на армейски части от Русия по границата с Украйна.

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на военния министър е „лично мнение“ и не отразява решение на правителството. Темата не е била обсъждана на заседание на Министерски съвет и това не е формалната позиция на правителството.

„Това не е национална позиция все още и от тази гледна точка – не би трябвало да има спекулации, че това е официална позиция на България към този момент“, обяви Янев пред БТА. „Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес и, разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО“.

Министърът подчерта, че „имаме нужда от развитие на собствените си способности“ и напомни, че като член на Алианса сме поели ангажимент в това отношение – в противен случай „няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да гарантираме сигурността на българските граждани“.

На въпроса защо решение за увеличаване на присъствието на НАТО в България не би кореспондирало със съюзните интереси и националния интерес на България, от МО казват пред „Дневник“, че подобен подход може да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона.

"Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и съответната зона за сигурност. Най-добрият подход в тази посока е максимално използване на мирните средства и дипломацията", е официалната позиция на военното министерство.

Оттам казват, че България е „обезпокоена от нарастващото напрежение по източния фланг на НАТО, а изложената от министъра на отбраната позиция подлежи на ревизия при съществена промяна в средата на сигурност в региона“.

"Обстоятелствата, които могат да аргументират евентуално решение за разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия, са свързани именно с усложняване на средата на сигурност до степен, до която релевантните процеси на милитаризация в тази част на света да бъдат оценени като реална и непосредствена заплаха за сигурността на Алианса или на държава членка. При такъв сценарий ще се направят съответните анализи, като се отчетат националните ни интереси, и на тази основа ще се базират адекватни политически решения", казват още от МО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024