Стоичков събра президенти и спортни легенди, но в пълно мълчание за позора в БФС

Откриването на музея - "зала на славата" на Христо Стоичков събра на едно място президенти, политици, олимпийски медалисти и много от футболистите от златния отбор на България от 1994.

Големите отсъстващи обаче бяха Боби Михайлов, Йордан Лечков и Емил Костадинов - ръководителя и членовете на Изпълкома на БФС, заради които само ден по-рано София беше обхваната от тежки протести и сблъсъци на полиция и фенове.

Продължаващият отказ от поемане на отговорност и скандалните им изяви преди мача България - Унгария бяха единствената тема, по която Стоичков не пожела да спомене нито дума, независимо от това, че само часове по-рано по улиците на София имаше палежи и побоища.

Носителят на "Златна топка" беше избрал 17 ноември - 30-та годишнина от паметното класиране за Световното първенство по футбол в САЩ - за събитието. Това стана повод и за него, и за Красимир Балъков да откажат да говорят за актуалния скандал.

"Моля да ни питате утре или всеки друг ден, но не днес. Тази дата няма да се помрачи никога. Тя е паметна дата и ще остане во веки веков", каза Балъков.

Пред медиите застана само един от действащите членове на Изпълкома - бившият футболист Веселин Балевски, който е бивш член на БФС от 1993-2009 и отново се върна на спорния конгрес през 2021 г.

"Няма резултати, значи някой има вина. Може би трябва нов екип, ново ръководство", каза той.

Бившият вратар на националите Пламен Николов определи като "непростимо, неприятно, гадно".

На въпроса дали ръководството на БФС трябва да подаде оставка, Николов отговори:

"То е ясно, нещата са тръгнали в една посока".

"Това не би трябвало да се случва никъде и никога, футболът е за хората да бъдат щастливи", каза Радостин Кишишев, също част от голямото поколение на четвъртите в света през 1994.

Бившият президент на футболния "Нефтохимик" Христо Порточанов обаче прехвърли вината за безредиците върху феновете и обяви, че не виждал причина за оставки.

"Ако това са фенове, значи ние сме приключили като държава. Постресаващо, дрогирани наркомани. Как с павета, факли и коктейли Молотов са дошли да бият полицаи? Не всички, но тези, които правиха вандалщините, не бяха нормални", каза той.

Най-откровен беше бившият национал Цанко Цветанов:

"Настоящето не ни радва, защото настоящите футболисти нямат това ниво, което ние сме имали навремето за съжаление. Може да се обидят, но това е факт. Терени няма, инфраструктурата е трагична, тотално сме изостанали от останалия свят, това е нивото на нашата държава", каза той.

На събитието беше президентът Румен Радев, който завърши речта си със завоалирано послание към БФС: "Трябва да имат сърце за България и отговорност за играчите и феновете".

"Всички да носят отговорност, не може в тези времена ръководството на футболната федерация да се крие. Трябва да се излезе и да се носи отговорност", беше коментарът на Росен Плевнелиев, който също бе поканен от Стоичков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024