Столичната община ще поръча ремонти за 200 млн. лева в края на мандата на този СОС

Тротоарите и улиците в районите „Витоша“, „Лозенец“ и „Триадица“ най-вероятно ще се ремонтират и поддържат от „Трейс Груп Холд“ в следващите 4 години.

Компанията отговаряше за ремонта и "ремонта на ремонта" на жълтите павета пред Народното събрание.

Дни преди местния вот и преди избора на нов кмет на София, управляващите в общината от ГЕРБ приключват една от най-скъпите обществени поръчки за целия мандат на Йорданка Фандъкова, пише "Сега".

В регистъра с конкурсите са публикувани по-голямата част от договорите с фирмите, които ще поддържат и ремонтират улиците и тротоарите в града през следващите 4 г. срещу 200,2 млн. лв. без ДДС.

Процедурата за уличната мрежа бе обявена преди година. Според нея, София е разделена на седем зони, които обединяват по няколко района. Всеки участник в търга можеше да кандидатства за поддръжката и ремонта на една от посочените зони.

Вече са публикувани договорите за пет от обособените позиции.

  • Зона 2, включваща районите „Банкя“, „Красна поляна“, „Красно село“ и „Овча купел“, се печели от консорциума „Зона 2“, в който влизат фирмите: „Автомагистрали София“ ЕООД, „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Трилиум инженеринг“ ЕООД.

Името на „Автомагистрали София“ нашумя през 2021 г. след разкритията, че се явява подизпълнител на държавното дружество "Автомагистрали". Одитен доклад показа, че "Автомагистрали" е получавала поръчки от АПИ по облекчен ред, който би трябвало да се ползва, ако компанията разполага със собствени ресурси, персонал и строителна техника, с които да изпълнява ремонтите на пътната инфраструктура.

"Автомагистрали" обаче не е имала нито персонала, нито техниката за тях - вместо това са сключвани договори с подизпълнители. Три от договорите са били сключени именно с "Автомагистрали София"

Сега консорциум „Зона 2“ ще получи 28,1 млн. без ДДС, което е било и прогнозната стойност на търга. За Зона 2 кандидатства още и компанията „РаТек“ ООД, която обаче е отстранена.

  • Улиците и тротоарите в Зона 3, включваща „Връбница“, „Възраждане“, „Илинден“ и „Люлин“, ще се ремонтират от обединението „София Зона 3 2022“. Договорът на консорциума със Столична община е на стойност 30,5 млн. без ДДС и е с продължителност до края на юли 2027 г.

В него влизат „Нивел строй“ и „Констрол“. "Нивел строй" също е сред фирмите, които във времената на доминация на ГЕРБ печелят доста обществени поръчки и разрастват многократно бизнеса си, отбелязва още СЕГА.

За Зона 3 обединението около "Нивел строй" е предпочетено пред консорциума „Трета зона 2022“ с участници „Геострой“ АД, „Пътстрой“ АД и „Комунал инженеринг“ ООД. „Геострой“ е част от холдинга „Геотехмин“ на бизнесмена Цоло Вутов.

  • Победител в конкурса за Зона 4 , която включва „Надежда“, „Нови Искър“ и „Сердика“, е консорциумът „Виа Строй“, включващ софийската фирма „Виа конструкт груп“ ЕООД и „Пътно строителство Европа“ ЕООД.

"Виа Строй Груп" също е измежду компаниите, които печелят обществени поръчки там, където ГЕРБ управлява, пише СЕГА, като припомня, че дружеството е и в известната "Черна книга на правителствените разхищения".

В конкурса на София „Виа конструкт груп“ печели пред две други обединения - „Софстрой - ПИ“, в което влизаха „Пътинженеринг М“ АД и „Стефстрой 2010“, както и „Сердика 22“, състоящо се от „ПСТ Груп“ ЕАД и „Пейком България“ ЕООД.

  • Ремонтите на улиците и тротоарите от Зона 5 на София („Кремиковци“, „Оборище“ и „Подуяне“) ще се извършват през следващите 4 г. от дружеството ДЛВ ЕООД. Договорът на ДЛВ със София е на стойност 25,1 млн. лв. без ДДС.
  • Победител за Зона 6 , която включва районите „Изгрев“, „Искър“, „Слатина“, „Средец“, е компанията "Хидрострой" на Велико Желев. Неговата фирма ВДХ в момента ремонтира трасето на трамвай №5 в София. През тази година Желев бе арестуван за кратко по дело за принуда.

Столична община все още не е публикувала договорите за поддръжката на улиците и тротоарите в Зона 1 ("Витоша", "Лозенец" и "Триадица") и Зона 7 („Младост“, „Панчарево“, „Студентски“).

От документи обаче става ясно, че Зона 1 се печели от "Трейс Груп Холд", която реди жълтите павета пред парламента.

В регистъра на обществените поръчки все още няма информация коя фирма или обединение ще ремонтира уличната инфраструктура в Зона 7, в която са "Младост", "Панчарево" и "Студентски".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024