Кой е Велико Желев - арестуваният строителен магнат

Арестуванията на 6 март Велико Желев е собственик на "Хидрострой" - една от най-големите строителни компании в България, което значи и един от най-мащабните изпълнители на държавни обществени поръчки - особено в пътното строителство.

Бивш началник на държавната пътна агенция, съветник на двама регионални министри. Това е повърхността на образа на Велико Желев, който във вторник вечерта бе арестуван от МВР, а в офиси, свързани с бизнес дейността му, се проведоха обиски. В сряда прокуратурата съобщи, че разследването срещу Желев е за изнудване, започнало от свидетелства за телесна повреда на бивш служител.

Арестът идва на фона на проверките за качество на пътното строителство в годините, инициирани от регионалния служебен министър арх. Иван Шишков. За проверките в неделя пред БНР говори и вътрешният министър Иван Демерджиев, който намекна, че и Европейската прокуратура наблюдава част от случаите, свързани с европейски средства, но работа ще има и българската прокуратура. Впоследствие и главният прокурор Иван Гешев се заинтересува по темата и изиска и от двамата министри "цялата налична информация".

Името на Велико Желев започва да се появява на различни етажи на властта още в началото на века. Кариерата му се развива стремглаво с идването на власт на правителството на Симеон Сакскуборготски.

  • В периода 2001-2003 г. е шеф на Областното пътно управление във Варна.
  • След това става съветник на регионалния министър в кабинета "Сакскобургготки" Валентин Церовски, след това е назначен за зам.-шеф на Агенция „Пътища“ (прекръстена по-късно на Агенция „Пътна инфраструктура“).
  • После оглавява държавната пътна агенция, но само за няколко месеца.
  • По време на управлението на тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС (2005-2009) Желев отново е съветник на регионалния министър, какъвто по това време е Асен Гагаузов.

След този период влиза на терена на бизнеса. Компанията "Хидрострой" е само една от фирмите, в които има участие, но е най-голямата. Строителната му империя започва да се развива по времето на кабинета "Станишев", но получава големия си тласък при управлението на ГЕРБ.

През 2016 г. придобива строителната фирма "Водстой 98" - свързвана във времето с депутата от ДПС Делян Пеевски. Следват и най-мащабните обществени поръчки.

От строежа на автомагистрала „Хемус“ и Северната скоростна тангента на София, през обхода на Габрово и ключови ремонти като този на Аспаруховия мост във Варна, до бъдещото строителство на тунел под Шипка. Това е есенцията от иначе дългия списък с инфраструктурни проекти, в които участва „Хидрострой“.

На преден план в дейността на дружеството излизат големите пътни проекти, но освен тях в портфолиото на компанията са също

  • ремонти и реконструкция на пречиствателни станции и депа за отпадъци, включително във Варна, Созопол, Трявна, Бургас;
  • емблематични сгради като зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна и видинския Общински драматичен театър „Вида“;
  • няколко проекта на Пристанище Варна.

„Хидрострой“ има и проекти в Румъния и Македония.

Изчисленията показват, че през последните години „Хидрострой“ и свързаните с нея фирми са получили от държавата договори за пътна поддръжка и строителство по магистрала „Хемус“ за близо 1,4 млрд. лв. Дружеството е сочено като втория най-голям получател на авансови плащания за дейности по аутобана.

„Хидрострой“ попадна в списъка с компаниите, получили от държавната компания „Автомагистрали“ договори, след като времето на ГЕРБ държавното дружество получи чрез т.нар. „инхаус процедура“ (директно възлагане без провеждане на конкурс) строежа на "Хемус". Законът забранява в тези случаи да се ползват подизпълнители, но тази забрана бе "заобиколена" със сключването на договори за доставка на материали и наем на техника и работници от "Автомагистрали" с големите частни компании в брашна. Така "по документи" строител е държавата, но на практика са фирми, които не са избрани чрез обществена поръчка.

Във времето, докато Бойко Рашков беше вътрешен министър, започна разследване на МВР специално по възлагането на дейности и плащанията за "Хемус". Тогава Рашков говореше за "един велик и жилав" строител, който е превел над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства още в началото на разследването по строителството на магистралата, когато бяха претърсени няколко строителни фирми. По този сюжет засега няма развитие.

Името на Велико Желев се свързва в медийни публикации и с още три компании. Става дума за „Битумина Гмбх“, хасковската АБ и „Инфра експерт“. Бизнесменът категорично отрича да притежава тези фирми пред „Капитал“ и обяснява писмените връзки, останали в Търговския регистър, като грешка. Освен имената, изплуващи в регистъра, за връзка между Желев и изброените говорят и няколко независими източника от строителния бранш пред "Капитал".

„Битумина Гмбх“ се бе сдобила с над 12 дка до парка „Заимов“ в София срещу 23 млн. лв. три месеца след като е взела аванс над 80 млн. лв. от „Автомагистрали“. На парцела в момента се строи жилищен комплекс Teatralna Park Residence. "АБ" също е сред мащабните бенифициенти на строителни поръчки от държавата в последните години.

Арестът на Желев идва няколко дни след проверката на Северната тангента от регионалния министър арх. Иван Шишков, която установи липсващ асфалт по трасето, както и след като вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за разследвания на корупция, свързана със строежа на пътища. Преди дни той каза, че МВР е установило нещо „смущаващо“ в хода на проверките по магистралите, като акцентира именно върху недостатъчно количество асфалт и некачествените материали. Изтъкна още, че те се наблюдават от Европейската прокуратура, тъй като става дума за разходване на евросредства.

Часове преди новината за задържането главният прокурор Иван Гешев също даде знак за интерес към некачественото строителство по пътищата и липсващия асфалт в някои магистрални участъци.

По последни данни на задържания снощи бизнесмен Велико Желев все още не са повдигани обвинения, съобщи за БТА адвокатът му Менко Менков. Той уточни, че изпълнителният директор на „Хидрострой“ е в ареста за 24 часа.

Действията на полицията продължиха почти до полунощ. По случая е образувана преписка в Първо Районно управление в столицата по сигнал за принуда.

Очаква се по-късно днес материалите да бъдат докладвани в Районната прокуратура в София и да бъде взето решение дали и какво обвинение да бъде повдигнато а Желев, както и дали да бъде освободен от ареста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024