Гешев прояви интерес към липсващия асфалт по пътищата, иска информация от двама министри

Казусът с некачественото строителство по пътищата и липсващия асфалт в някои магистрални участъци привлече вниманието на главния прокурор Иван Гешев. Той е изпратил писма до служебния регионален министър Иван Шишков, както и до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, с които изисква наличната информация по въпроса.

През последната седмица от данни на база на проверки се разбра, че една трета от плътността на асфалта на Северната скоростна тангента липсва. От планирани 20 см пътна настилка са изпълнени едва 14 см при строежа. По отсечката на магистрала "Хемус" от София до Яна са установени само 18 см и 21 см настилка от заложени по проект 28 см асфалт. За нередностите сигнализира самият регионален министър.

"Наличната в МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството информация следва да бъде предоставена в най-кратък срок. Тя е от съществена важност и е определяща, за да може прокуратурата да започне проверки, за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания", пише Гешев в писмата си до Шишков и Демерджиев.

От своя страна, Демерджиев обяви по-рано, че се очакват "изненади" относно разследваните за корупция политици. По думите му, част от проверките на МВР ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а други - и на европейската, тъй като е открита злоупотреба с евросредствата, както и "проблеми, които констатираме по пътищата".

Това не е първият случай, в който се говори за нередности в пътното строителство. През август 2018 г. автобус с екскурзианти се обърна край Своге, 20 души загинаха, а десетки други бяха ранени. По време на разследването на инцидента се породиха съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, а пътната отсечка не е в добро състояние, въпреки инвестицията от почти 23 млн. евро в обновяването му.

За строителство на 17-километровата Северна скоростна тангента бяха изразходени 220 млн. лв. Според Шишков проблемите в строителството на участъка започват още преди 8-10 години. По това време министър на регионалното развитие е Лиляна Павлова от ГЕРБ, а премиер на страната е Бойко Борисов.

Регионалният министър Иван Шишков Шишков: Проверките при пътното строителство се превърнаха в сериала "Кражбата на магистрали"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024