Велико Желев остава в ареста за 72 ч. с обвинение за изнудване Снимка: © Screenshot

Собственикът на "Хидрострой" Велико Желев е задържан по обвинения за изнудване, а делото срещу него се води на най-ниското съдебно ниво - в Софийската районна прокуратура. Това стана ясно след кратък брифинг на Борислав Георгиев, зам.районен прокурор на София.

Късно в понеделник МВР претърси офисите и къщата на предприемача и впоследствие го арестува. Първоначално разследването на властите е било за нанасяне на лека телесна повреда, но впоследствие то е преквалифицрано и вече се води за изнудване.

Освен Желев по случая се разследват и още две лица, които към момента се издирват от МВР.

От думите на заместник-районния прокурор стана ясно, че делото срещу Желев е за принуда за поемане на задължения - обект на която е бил негов бивш служител.

От съобщение на ПРБ става янсо, че той е накарал мъж на име Б. А. да "поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лв".

Собственикът на "Хидрострой" е с мярка за неотклонение "задържане до 72 часа“. На 08.03.2023 ще бъде извършена преценка за внасяне в Софийски градски съд на искане за постановяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Желев има собственост в едни от най-големите строителни компании в България, работили по строежа на множество инфраструктурни проекти, включително Северната тангента, която беше проверявана от министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков миналата седмица.

На въпрос дали арестът на предприемача е свързан с конкретните разкрития, районният прокурор подчерта, че не знае за "такава връзка".

Компанията на Велико Желев е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка, който би трябвало да свърже Северна и Южна България с пробив под Стара планина. Други проекти, в които участват фирмите му, са части от строежа на АМ “Хемус“, ремонта на Аспаруховия мост във Варна, ремонта на ул. "6-и септември" в София, ремоната на бул. "Васил Левски", част от който е и прословувото кръгово кръстовище във Варна (известно и като "елипсовидно"), което се наводни още при първия дъжд след пускането му в експлоатация и др.

През 2016 г. "Хидрострой" се сля с другия мастодонт в сектора – "Водстрой 98" - компания, свързвана в медиите с Делян Пеевски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023