Велико Желев остава в ареста за 72 ч. с обвинение за изнудване Снимка: © Screenshot

Собственикът на "Хидрострой" Велико Желев е задържан по обвинения за изнудване, а делото срещу него се води на най-ниското съдебно ниво - в Софийската районна прокуратура. Това стана ясно след кратък брифинг на Борислав Георгиев, зам.районен прокурор на София.

Късно в понеделник МВР претърси офисите и къщата на предприемача и впоследствие го арестува. Първоначално разследването на властите е било за нанасяне на лека телесна повреда, но впоследствие то е преквалифицрано и вече се води за изнудване.

Освен Желев по случая се разследват и още две лица, които към момента се издирват от МВР.

От думите на заместник-районния прокурор стана ясно, че делото срещу Желев е за принуда за поемане на задължения - обект на която е бил негов бивш служител.

От съобщение на ПРБ става янсо, че той е накарал мъж на име Б. А. да "поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лв".

Собственикът на "Хидрострой" е с мярка за неотклонение "задържане до 72 часа“. На 08.03.2023 ще бъде извършена преценка за внасяне в Софийски градски съд на искане за постановяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Желев има собственост в едни от най-големите строителни компании в България, работили по строежа на множество инфраструктурни проекти, включително Северната тангента, която беше проверявана от министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков миналата седмица.

На въпрос дали арестът на предприемача е свързан с конкретните разкрития, районният прокурор подчерта, че не знае за "такава връзка".

Компанията на Велико Желев е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка, който би трябвало да свърже Северна и Южна България с пробив под Стара планина. Други проекти, в които участват фирмите му, са части от строежа на АМ “Хемус“, ремонта на Аспаруховия мост във Варна, ремонта на ул. "6-и септември" в София, ремоната на бул. "Васил Левски", част от който е и прословувото кръгово кръстовище във Варна (известно и като "елипсовидно"), което се наводни още при първия дъжд след пускането му в експлоатация и др.

През 2016 г. "Хидрострой" се сля с другия мастодонт в сектора – "Водстрой 98" - компания, свързвана в медиите с Делян Пеевски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024