Столичната община не успява да събере огромно количество данъци и такси, съобщи МФ

Пари за Столичната община от държавния бюджет има, но местната власт не събира добре собствените си приходи от данъци и такси. Това става ясно от справка на финансовото министерство за средствата, които столичната община е получила от държавния бюджет в последните 3 години.

От данните става ясно, че за последните пет години, до 2022г., администрацията в София не е събрала близо 400 млн. лв. местни данъци и такси.

По-рано, в предизборен дебат по Нова телевизия, кандидатът за кмет на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян атакува опонента си Васил Терзиев от „Обединени за София“ (ПП, ДБ, „Спаси София“), че партиите, които стоят зад кандидатурата му и в частност „Продължаваме промяната“, са спрели финансирането на София от държавния бюджет, за да „ударят ГЕРБ и Фандъкова“.

Хекимян настояваше за отговор от Терзиев дали знае „колко пари е дал Кирил Петков и какво е предложил Асен Василев за градския транспорт“.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС твърдеше, че субсидиите от държавния бюджет за столичния транспорт са били спрени, но въпреки това СОС и Столична общината се справили „сами“.

Справката на Финансовото министерство, изготвена след медийни запитвания, обаче показва, че твърдението е невярно и че субсидиите от държавния бюджет за столичния транспорт (и не само) в последните три години не са спирали.

От данните се вижда, че общо за трите години (от 2021 година досега) столичната община е усвоила за градски транспорт близо 170 млн. лв. от държавния бюджет.

Тази сума не включва допълнителни трансферите за компенсация на безплатните или по-евтини карти за пътуване на пенсионери, ученици и др., нито средствата, които столичният електротранспорт е получил по програмата за подпомагане на небитовите потребители на ел. енергия заради високите цени в този период.

Субсидии за градски транспорт на Столична община
• За 2021 г. – 10,8 млн. лв., усвоени на 100% към края на годината.
• За 2022 г. – 89,0 млн. лв., усвоени 100% към края на годината
• За 2023 г. са планирани 89,0 млн. лв., към 30.09.2023 г. са усвоени 66,8 млн. лв. или 75% от планираните.

Компенсациите за безплатни и по намалени цени на билети за градски транспорт в Столична община

• За 2021 г. – 21,7 млн. лв., усвоени на 100%
• За 2022 г. – 34,0 млн. лв., усвоени на 100%
• За 2023 г. планирани 55,4 млн. лв., от тях, към 30.09.2023 г. са усвоени 41,5 млн. лв. или 75% изпълнение.

От данните на финансовото министерство става ясно и че общините не увояват напълно средствата предвидени за изграждане и реконструкция на детски градини и училища.

За целта от държавния бюджета годишно се отпускат по 70 млн. лв. За да ги получат обаче, общините трябва да имат готови проекти и реално извършени разходи.

Справка за усвояването на тези средства в последните 3 години показва, че общините усвояват между 30-50% от предвидените в бюджета по 70 млн. лв. на година за изграждане и реконструкция на детски градини и училища.

• 2021 г. от предвидени до 70 млн. лв. общините са усвоили 23 млн. лв. или 33% изпълнение. Останалите 47 млн. лв. са върнати в бюджета поради липса на проекти.
• 2022 г. от предвидени до 70 млн. лв. общините са усвоили 33.1 млн. лв. или 47 % изпълнение. Останалите 36,9 млн. лв. са върнати в бюджета поради липса на проекти.
• 2023 г. от предвидени до 70 млн. лв. до момента общините са усвоили 22.3 млн. лв. или 32% изпълнение.

От справката става ясно още, че Столичната община е била одобрена да получи 10 млн. лв за изграждането на 2 основни училища.

Одобреният проект за ОУ в Студентски град е на обща стойност 5 млн. лв., но до момента общината не е отчела никакви дейности по него. Вторият е за изграждане на основно училище в "Манастирски ливади-запад", на обща стойност 5 млн. лв., като през 2023 година са отчетени дейности за 402 720 лв. или 8 %.

Допълнително, в изпълнение на постановления на Министерския съвет от 2020 година, по бюджета на Столична община са били предоставени средства в размер на 65 млн. лв. за изграждане, разширение, основен ремонт и реконструкция на детски ясли и детски градини на територията на общината.

От 2021 досега, Столичната община е получила и близо 13 милиона лева от държавния бюджет, за да компенсира родителите, за чиито деца не е имало места в общински и държавни ясли и градини.

На този фон, Министерството на финансите отчита, че общината не се справя добре със събирането на собствените приходи от местни данъци и такси. За последните пет години (до 2022 година), столичната община не е събрала близо 400 млн. лв. от данъци и такси.

Събираемостта на приходите за 2022 г. е между 76 и 78%. Тоест има потенциал за събиране на допълнително приходи, включително и от минали години, допълват от финансовото минситерство.

По-късно от ГЕРБ реагираха с контраобвинения срещу Асен Василев, без обаче да отричат някои основни факти - например сумата на несъбраните данъци и такса "Смет" за последните 5 г.

Те критикуват ПП за това, че са били против даване на допълнителни пари за градския транспорт на София в Бюджет 2022 - което все пак става с натиск през парламента с гласовете на ГЕРБ, Възраждане, ИТН и ДПС.

От партията потвърждават, че "единствените целеви средства за изграждане на нови детски градини в София от държавата в последните 3 г." са били в края на кабинета "Борисов".

Те потвърждават, че София има одобрение за изграждане на две училища в размер на 10 млн. лв. по програма на МОН, но твърдят, че по "според правилата София има право да предложи три обекта".

"Средства за строителство на нови детски градини не са одобрени", твърдят от ГЕРБ.

Партията обвинява конкретно Асен Василев и Кирил Петков за това, че са редактирали Плана за възстановяване, така че част от заложените средства за метрото на София са съкратени.

"Внушенията за недобра събираемост оставяме на предизборния дух на цялото съобщение. Събираемостта на Столична община в 5-годишната давност е 90%", казват от ГЕРБ, без да дават други подробности откъде идва неизпълнението на приходната част и какъв е реалният ѝ размер, като нито отричат, нито потвърждават сумата от близо 400 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024