ПП-ДБ заподозряха нов опит за саботаж на машинното гласуване в последния момент Снимка: © Булевард България

ПП-ДБ заподозряха пореден опит за компрометиране на машинното гласуване в последния момент - този път заради указание на Централната избирателна комисия по идея на ДПС.

В началото на кампанията ЦИК е изпратила нареждане до всички общини да унищожат ролките от машините за гласуване, които са останали неизползвани след местния вот през ноември 2023 г.

Това се случва за първи път, според кандидата на ПП-ДБ и бивш министър Божидар Божанов, които алармира за казуса. При това - няма официално решение на комисията, а само са разпратени писма до местните власти.

В София обаче това разпореждане създава обективен проблем заради все още висящото дело на Ваня Григорова срещу Васил Терзиев.

Неизползваните ролки, които ЦИК иска да се унищожат, се съхраняват в запечатаните помещения с изборните книжа, които без разпореждане на съда не може да се отварят.

Божанов посочва, че още преди 10 дни Столична община е информирала ЦИК за този казус, но едва в последния момент комисията е реагирала. Междувременно ИТН и ГЕРБ решиха да направят политически скандал. ИТН дори сезира ЦИК за "отказ" на Васил Терзиев да унищожи ролките.

Терзиев реагира с позиция, в която се казва, че очаква от МВР и Административния съд инструкции, за да отговори на ЦИК, без да това да стане повод за компрометиране доказателствата по делото.

Кметът декларира, че има пълна готовност да изпълни указанията от писмо на Централната избирателна комисия за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване.

Столичната община публикува писмата, които е изпратила до МВР и Административния съд в София.

"Твърденията за опит за вмешателство и опорочаване в изборния процес от страна на Столичната община (СО) не отговарят на действителността и създават алтернативна нейна версия,“ се казва в позицията на СО

„Те (неизползваните ролки хартия) са част от изборните книжа от местните избори през ноември (05.11.2023 г.) и се намират в защитените запечатани помещения. Очакваме съдействието на МВР и санкцията на Административния съд в София, тъй като делото срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) за избор на кмет на София все още не е приключило, а изборните книжа са част от доказателствата по него,“ се казва в позицията на общината.

Поредното заседание по делото срещу изборния резултат от местния вот в столицата е насрочено за 7 юни.

Божидар Божанов обяснява в своята позиция, че е "абсолютно нелепо" да се внушава, че може да се направят манипулации с изборния резултат заради старите ролки.

Той напомня, че няма как да се внасят фалшиви хартиени разписки от машинното гласуване, без никой в секционната комисия да забележи.

Самите хартии от двата вота трябва да се различават по защитата си и тя не може да повтаря защитата на старите ролки.

Отделно от това разписките имат QR код с гласа на избирателя, който е защитен от ключа на машината, а той не може да бъде манипулиран.

"Ако можеше да се правят такива манипулации, то унищожаването на ролките трабваше да е станало веднага след местните избори. Иначе 265 общини в продължение на месеци са разполагали с тези ролки", казва Божанов и призовава "ЦИК да слуша експертния си глас и да не съучаства в поредния опит за саботаж на машинното гласуване".

Калин Стоянов: Административният съд в София е разпоредил да не се унищожават книжа от предишни избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024