Стойчо Кацаров: Обмисля се вариант и за пълно блокиране на държавата Снимка: © Getty Images

Ако мярката със зеления Covid-сертификат не доведе до желаните резултати, здравните власти обмислят „пълно блокиране на държавата“. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV в неделя.

„При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига дотам при условията на зелен сертификат – на осигурена безопасна среда“, каза той, но обяви, че ще има локдаун, ако заболеваемостта не спада. "Последните данни за разпространението на Covid-19 дават основание за надежда, че България може да се размине с пълно затваряне", отбеляза все пак той.

Преди няколко дни заместникът му Александър Златанов каза, че евентуален следващ локдаун ще има за неваксинираните.

В друго интервю – пред БНР – Кацаров каза, че това е „най-тежката Covid вълна досега“. „Броят на заразените е с 25% по-висок от която и да е от предишните вълни и това поставя на голямо изпитание здравната система. Ситуацията с леглата в реанимационните отделения е на ръба. Използваме в момента и последните резерви в системата, за да обслужим всички болни", заяви той.

В болница „Лозенец“ е предвидено разкриване на още 30 легла, нови ще бъдат осигурени още в Белодробната болница и „Св. Иван Рилски“. Предвижда се специалисти от по-малки лечебни заведения да бъдат командировани там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла.

Кацаров каза, че няма липса на кислород, каквато информация се появи в последните дни.

В лечебните заведения в страната са настанени 7880 пациенти с коронавирус, а 685 от тях са в интензивни отделения. Активните случаи са почти 99 хиляди. Новите случаи на Covid-19 в България са 2836, което представлява 8,7% от броя на направените тестове през изминалото денонощие (32 588). Това е спад на заболеваемостта спрямо предходните няколко дни.

Отчетен е и спад на броя поставени дози от ваксините на фона на нивото от предишните дни – 7740.

„Ваксинацията ще ни помогне да излезем от ситуацията, в която сме изпаднали. Наистина се изисква национално усилие и сега е моментът да покажем, че сме способни на такова усилие, за да се върнем към нормалния начин на живот“, каза Кацаров.

Той заяви, че през последната седмица има направени 130 хиляди ваксинации, което е около 10 пъти повече в сравнение с най-високата стойност от предишните седмици.

Изискването за зелен сертификат трябва да остане до завръщането на страната в зелената зона по заболеваемост, т.е. под 100 души на 100 000 за 14-дневен период, смята министърът.


Инфографика: Какво се случи с ваксинирането 7 дни след Covid-сертификатите



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024