Снимка: © Getty Images

Ако мярката със зеления Covid-сертификат не доведе до желаните резултати, здравните власти обмислят „пълно блокиране на държавата“. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV в неделя.

„При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига дотам при условията на зелен сертификат – на осигурена безопасна среда“, каза той, но обяви, че ще има локдаун, ако заболеваемостта не спада. "Последните данни за разпространението на Covid-19 дават основание за надежда, че България може да се размине с пълно затваряне", отбеляза все пак той.

Преди няколко дни заместникът му Александър Златанов каза, че евентуален следващ локдаун ще има за неваксинираните.

В друго интервю – пред БНР – Кацаров каза, че това е „най-тежката Covid вълна досега“. „Броят на заразените е с 25% по-висок от която и да е от предишните вълни и това поставя на голямо изпитание здравната система. Ситуацията с леглата в реанимационните отделения е на ръба. Използваме в момента и последните резерви в системата, за да обслужим всички болни", заяви той.

В болница „Лозенец“ е предвидено разкриване на още 30 легла, нови ще бъдат осигурени още в Белодробната болница и „Св. Иван Рилски“. Предвижда се специалисти от по-малки лечебни заведения да бъдат командировани там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла.

Кацаров каза, че няма липса на кислород, каквато информация се появи в последните дни.

В лечебните заведения в страната са настанени 7880 пациенти с коронавирус, а 685 от тях са в интензивни отделения. Активните случаи са почти 99 хиляди. Новите случаи на Covid-19 в България са 2836, което представлява 8,7% от броя на направените тестове през изминалото денонощие (32 588). Това е спад на заболеваемостта спрямо предходните няколко дни.

Отчетен е и спад на броя поставени дози от ваксините на фона на нивото от предишните дни – 7740.

„Ваксинацията ще ни помогне да излезем от ситуацията, в която сме изпаднали. Наистина се изисква национално усилие и сега е моментът да покажем, че сме способни на такова усилие, за да се върнем към нормалния начин на живот“, каза Кацаров.

Той заяви, че през последната седмица има направени 130 хиляди ваксинации, което е около 10 пъти повече в сравнение с най-високата стойност от предишните седмици.

Изискването за зелен сертификат трябва да остане до завръщането на страната в зелената зона по заболеваемост, т.е. под 100 души на 100 000 за 14-дневен период, смята министърът.


Инфографика: Какво се случи с ваксинирането 7 дни след Covid-сертификатитеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти