Снимка: © Булевард България

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров е изпратил писмо до браншовите организации в туризма, ресторантьорството, хотелиерските услуги, организациите в сферата на културата, спорта и други, за да ги попита за становища относно въвеждането на нови мерки срещу Covid-19.

В понеделник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи на МЗ списък от ограничения на национално ниво. Сред тях са затваряне на ресторантите на закрито (с изключение при 100% имунизиран персонал и клиенти) и преустановяване на масови мероприятия, които не се провеждат на открити пространства.

Междувременно Кацаров издаде две заповеди за продължаване на действащите към момента противоепидемични мерки в страната, тъй като срокът им на действие изтичаше днес, а епидемичната обстановка бе удължена до 30 ноември. Това означава, че обновяване на мерките може да има след 10 септември.

Министърът обаче не бърза с решението за новите ограничения, като е написал писмо до бизнеса, в което посочва, че през последната седмица нараства броят на положителните тестове за коронавирус, както и броят на хоспитализациите и починалите. „Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, за да се забави разпространението на вируса, да се избегне претоварване на медицинския персонал в болниците и да не се стигне до изчерпване на капацитета на здравната система“.

Министърът на здравеопазването се обръща към организациите с молба да се запознаят с предложените от Ангел Кунчев мерки и да изразят становище.

„Организациите са поканени да дадат свои предложения и виждания за ограничаване на разпространението на вируса, което да е възможно най-щадящо за извършваните от тях дейности. Д-р Кацаров очаква и предложения за това какви биха били най-подходящите мерки за компенсация на засегнатите дейности, които да бъдат разгледани от ресорните министерства и ведомства“, пише още в съобщението на сайта на МЗ.

От ресторантьорския бранш вече заплашиха с нови протести, ако бъдат въведени мерките на Кунчев. Те не са доволни, че на закрито ресторантите ще могат да работят само при 100% ваксиниран персонал и клиенти, и то при 50-процентов капацитет.

Във вторник премиерът Стефан Янев каза, че решението за ограниченията ще бъде взето изцяло от Стойчо Кацаров. Той заяви пред Нова ТВ, че това трябва да се случи днес или в сряда.

Вчера – 30 август – министърът на здравеопазването и екипът му са обсъдили предложените мерки с експерти. Съветникът на кабинета на Кацаров проф. Мира Кожухарова е представила информация за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с коронавирус и други данни за пандемията.

Новите случаи на Covid-19 в България са 2090, починали са 109 души с коронавирус, а в болници се лекуват 3594 пациенти със SARS-CoV-2. Общо 1 163 504 български граждани са напълно имунизирани (около 16,6% от населението).

Главният координатор на Експертния съвет по епидемиология проф. Йорданка Стоилова е предложила регионален подход при налагане на нови ограничения. Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова е изразила мнение, че в настоящата ситуация е подходящо „стъпаловидното въвеждане на нови мерки“, съобщават от МЗ.

Визията си за прекъсване на предаването на коронавируса са изразили още проф. Ирена Младенова - ръководител на катедрата по Хигиена, епидемиология, микробиология, паразитология и инфекциозни болести в Тракийския университет, и доц. Нина Гачева - епидемиолог и председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции.

Здравният министър е поканил експертите на ново обсъждане през следващите дни, на което да бъдат предложени конкретни решения за забавяне на епидемичния процес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина