Стойчо Кацаров пита бизнеса какви Covid-мерки да въведе Снимка: © Булевард България

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров е изпратил писмо до браншовите организации в туризма, ресторантьорството, хотелиерските услуги, организациите в сферата на културата, спорта и други, за да ги попита за становища относно въвеждането на нови мерки срещу Covid-19.

В понеделник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи на МЗ списък от ограничения на национално ниво. Сред тях са затваряне на ресторантите на закрито (с изключение при 100% имунизиран персонал и клиенти) и преустановяване на масови мероприятия, които не се провеждат на открити пространства.

Междувременно Кацаров издаде две заповеди за продължаване на действащите към момента противоепидемични мерки в страната, тъй като срокът им на действие изтичаше днес, а епидемичната обстановка бе удължена до 30 ноември. Това означава, че обновяване на мерките може да има след 10 септември.

Министърът обаче не бърза с решението за новите ограничения, като е написал писмо до бизнеса, в което посочва, че през последната седмица нараства броят на положителните тестове за коронавирус, както и броят на хоспитализациите и починалите. „Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, за да се забави разпространението на вируса, да се избегне претоварване на медицинския персонал в болниците и да не се стигне до изчерпване на капацитета на здравната система“.

Министърът на здравеопазването се обръща към организациите с молба да се запознаят с предложените от Ангел Кунчев мерки и да изразят становище.

„Организациите са поканени да дадат свои предложения и виждания за ограничаване на разпространението на вируса, което да е възможно най-щадящо за извършваните от тях дейности. Д-р Кацаров очаква и предложения за това какви биха били най-подходящите мерки за компенсация на засегнатите дейности, които да бъдат разгледани от ресорните министерства и ведомства“, пише още в съобщението на сайта на МЗ.

От ресторантьорския бранш вече заплашиха с нови протести, ако бъдат въведени мерките на Кунчев. Те не са доволни, че на закрито ресторантите ще могат да работят само при 100% ваксиниран персонал и клиенти, и то при 50-процентов капацитет.

Във вторник премиерът Стефан Янев каза, че решението за ограниченията ще бъде взето изцяло от Стойчо Кацаров. Той заяви пред Нова ТВ, че това трябва да се случи днес или в сряда.

Вчера – 30 август – министърът на здравеопазването и екипът му са обсъдили предложените мерки с експерти. Съветникът на кабинета на Кацаров проф. Мира Кожухарова е представила информация за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с коронавирус и други данни за пандемията.

Новите случаи на Covid-19 в България са 2090, починали са 109 души с коронавирус, а в болници се лекуват 3594 пациенти със SARS-CoV-2. Общо 1 163 504 български граждани са напълно имунизирани (около 16,6% от населението).

Главният координатор на Експертния съвет по епидемиология проф. Йорданка Стоилова е предложила регионален подход при налагане на нови ограничения. Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова е изразила мнение, че в настоящата ситуация е подходящо „стъпаловидното въвеждане на нови мерки“, съобщават от МЗ.

Визията си за прекъсване на предаването на коронавируса са изразили още проф. Ирена Младенова - ръководител на катедрата по Хигиена, епидемиология, микробиология, паразитология и инфекциозни болести в Тракийския университет, и доц. Нина Гачева - епидемиолог и председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции.

Здравният министър е поканил експертите на ново обсъждане през следващите дни, на което да бъдат предложени конкретни решения за забавяне на епидемичния процес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024