Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия Снимка: © Getty Images

Европейският съюз одобри осмия пакет от санкции срещу Русия, след като посланиците на страните от ЕС се споразумяха за него, съобщава "Асошиейтед прес".

Подробности за конкретиката на санкциите на този етап не са оповестени. Те ще бъдат публикувани в четвъртък. Очаква се обаче пакетът, който беше предложен миналата седмица от Европейската комисия, да включва забрана за износ и внос на някои стоки, налагане на таван на цените на руския петрол, както и разширяване на списъка от санкционирани руски лица.

Мерките са в пряк отговор на незаконното анексиране от страна на Москва на четирите украински региона, което президентът Владимир Путин официализира миналата седмица.

Ограничението на цените на петрола беше договорено първо от държавите от Г-7 в началото на септември, но за да стане ефективно и приложимо - то трябва да бъде въведено и в законодателството на ЕС. Планът на Г-7 е да забрани на своите застрахователни и корабни компании да предоставят услуги на руски танкери, които продават петрол на цена, надвишаваща договорената горна граница.

Стъпките надграждат вече безпрецедентните европейски санкции срещу Русия в резултат на войната ѝ срещу Украйна. Досегашните мерки на блока включват ограничения върху руската енергия, забрани за финансови транзакции с руски субекти.

ЕС вече планира да забрани повечето руски петролни продукти, което ще принуди Москва да намали цените, за да намери нови клиенти. Страните производителки на петрол от ОПЕК се срещат в сряда, за да обсъдят намаляването на добива с цел повишаване на цените на петрола, което би помогнало на Русия.

"Приветствам постигнатото днес от държавите членки споразумение по осмия пакет от санкции. Действахме бързо и решително. Никога няма да приемем фалшивите референдуми на Путин, нито каквато и да е анексия в Украйна. Решени сме да продължим да караме Кремъл да си плаща", написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър.

Още по темата:

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви осми пакет от санкции срещу Русия. ЕС предлага осми пакет санкции, с който да накара Русия "да си плати"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024