Внимание, в текста има спойлери за финала на сериала "Succession"


В продължение на пет години зрителите на "Succession" чакаха, за да разберат отговора на един въпрос: кое от децата на бизнесмена Логан Рой ще застане начело на страховитата му медийна империя? Оказа се, че през цялото време са си задавали грешния въпрос.

Финалът на сериала сложи края на мрачната приказка за семейство Рой, в центъра на която са бизнес игрите, лъжите и надцакванията за много много пари.

Но “Succession” никога не е бил сериал за проблемите на свръхбогатите и показа, че те неизбежно могат да станат и наши. Това, което на пръв поглед изглежда като сюжет около безскрупулни бизнесмени в техния корпоративен свят, всъщност e история за човешката драма.

Финалният епизод най-накрая отговори по страхотен и ужасен начин на най-дългоочаквания въпрос: кой ще бъде наследникът?

Но се оказа, че с разгадаването му за героите предстои цяла верига от други проблеми. Напрегнатият 90-минутен финал оставя на зрителя усещането за още.

Още малко от историята. Още един епизод. Още един сезон. А чувството определено е опияняващо - точно като жаждата за власт.

Продължението на текста съдържа спойлери за последния епизод на сериала

Накрая всички герои умират. Не буквално, но със сигурност духом. Никой от тях не получава щастливата развръзка да осъществи амбициозните си цели.

Коварният бизнесмен Лукас Матсън предлага така желания пост на изпълнителен директор на Том. Сделката изправя тях двамата срещу триото Рой в последен и напрегнат вот на акционерите, които на практика ще решат при кого ще отиде властта. Така историята се връща там, откъде започна в първи сезон - с тройна игра за наследство между членовете на фамилията.

Този път те решават да играят заедно. Кендъл се съюзява с брат си Роман и сестра си Шив - точно както правят и в самото начало на сезона. Те обаче повтарят същите грешки и се връщат към едни и същи конфликти, които ги удрят като бумеранг. Кендъл продължава да повтаря, че именно той трябва да оглави компанията. Роман се самообвинява за това, че постът не е негов. Големият обрат идва от Шив, която в последния момент решава да гласува срещу брат си и на практика продава семейния бизнес на Матсън.

Кадър от финалния епизод на сериала "Succession" по HBO

След цялата суматоха и всички караници, човек извън семейството поема управлението на компанията. Той спазва обещанието си и назначава Том за изпълнителен директор, но победата му не означава нищо. Повишението на Том не е признание за неговите качества. Той е просто “фиктивното лице” на Матсън, избран само заради своето раболепие и услужливост.

“Трябва ми американец, да не подплаша конете. Не си търся партньор. Трябва ми някой, който да опира пешкира”, казва му Матсън.

Така реалният наследник се оказва просто фигурант - незначителна пешка, която имитира авторитет.

Епизодът завършва с монтаж от последни мигове за всеки от тримата главни герои. Някога многословните и остроумни Рой сега са съсипани и мълчаливи, изправени пред това да се примирят с липсата на власт.

Роман е сам в бар, отпива от мартини и се усмихва ехидно на новата си свобода. Той осъзнава, че никога не е искал да управлява компанията, единственото, което е желал, е одобрението на своя баща.

Шив се намира в една кола със съпруга си и нов изпълнителен директор Том, с когото изглежда няма да се развеждат. Тя губи властта, която никога не е имала, а съдбата ѝ определя да бъде просто една богата нещастна съпруга.

А съкрушеният Кендъл размишлява над провала си за "единственото нещо, което умее" - ръководния пост. Героят признава, че ако не е главен изпълнителен директор, може да умре. И навярно точно това и става.

Макар финалът да е отворен, в последната сцена Кендъл е изправен срещу най-големия си враг - водата, която за него винаги е предвещавала опасност и мрак. Сега той е готов тя напълно да го погълне отвътре.

Историята умишлено или не използва мотиви от Шекспирова трагедия “Крал Лир”, в която и трите деца умират, а кралството отива при съпруга на най-голямото дете на Лир, който прекарва по-голямата част от пиесата като просяка “Том без дом”.

Точно това се случва и във фамилията Рой. И тримата членове губят компанията, но се оказва, че тяхното истинско наследство е не тя, а травмата, оставена от баща им. Героите са обречени никога да не могат да избягат напълно от неговата огромна сянка.

Затова и въпросът никога не е бил кой ще спечели битката за наследство, тъй като краят показва, че победителите също губят - дори и да са свръхбогати.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023