Сутрешни новини: 189 починали с Covid у нас; Тръмп даде "зелена светлина" за предаване на властта към Байдън Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 3146, а направените PCR тестове – 7244. Това означава, че над 43% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Страната ни отбелязва и антирекорд по брой починали с коронавирус в рамките на 24 часа – 189 души. Така жертвите, свързани с пандемията, нараснаха до 3069.

През изминалото денонощие са се излекували 1702 души и общият брой на оздравелите вече е над 38 хиляди. Активни носители на вируса са 83 671 души.

В болници в страната се лекуват 6270 пациенти с Covid-19, а 399 от тях се намират в интензивни отделения.

Здравният министър предложи по-строги мерки: Почти пълен локдаун от 27 ноември

Вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че за изминалата седмица в България са установени 23 569 случая на коронавирус, което е нарастване на седмичния брой спрямо предходните 7 дни със 102,07%. 14-дневната заболяемост нарежда България на 11-о място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Страната ни е с рекордната до момента заболяемост от 666,5 на 100 хиляди от населението.


На извънредно заседание днес депутатите ще обсъждат финансовата рамка на държавата за следващата година. Новият бюджет предвижда минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с 50 лева до 300 лева, а максималната - с 240 лв. до 1440 лв. Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли догодина. А от януари до март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева.

Заложено е увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лв. заради увеличение на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв.

2021: Бюджет по време на пандемия

Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 380 лв. Очаква се родителите да получат данъчно облекчение от 4500 лева на данъчната основа или 450 лева за домакинство с едно дете, припомня БНТ. За две деца облекчението ще бъде 900 лева.


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че страната му не е „много далеч“ от споразумение с България, което да отмени блокирането на Скопие от страна на София за членството на страната в ЕС. Думите на Заев са от кулоарите на Македонския енергиен форум и са цитирани от македонската редакция на Deutsche Welle и bTV.

"Радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност и с това ще бъде намерено решение, при което всяка от страните ще обърне внимание на интересите на другата страна", е казал Заев. Миналата седмица България наложи вето на Скопие в началото на преговорите за еврочленство, тъй като София обвинява Северна Македония, че не изпълнява Договора за добросъседство от 2017 г.

Заев обаче остава оптимист за постигане на консенсус и вярва, че работните групи ще стигнат до споразумение до втория Съвет на министрите, който ще е на 8, 9 или 10 декември.


Американската администрация заяви, че процедурата по предаване на властта от президента Доналд Тръмп към новия държавен глава Джо Байдън може официално да започне. Това съобщи CNN, като се позова на писмо на ръководителя на управлението на общите служби в администрацията на САЩ Емили Мърфи.

До момента Тръмп не признаваше загубата на изборите, но сега написа в Twitter, че е дал „зелена светлина“ на Мърфи да подпише съответните документи и преходът на властта да започне. В писмото ѝ, цитирано от CNN, обаче пише, че решението е изцяло нейно. „Моля, знайте, че взех решението си самостоятелно. То е базирано на закона и на фактите“.

Междувременно от екипа на Джо Байдън заявиха, че преходният период ще започне със срещи с федерални представители по въпросите за пандемията и националната сигурност.


Китай изстреля космическия кораб Chang’e-5 към Луната в опит да събере проби от повърхността ѝ. Мисията, която е без екипаж, започна в ранните часове на вторник в Уенчанг, където бе изстреляна ракетата Long March 5. Ако плановете на Пекин се окажат успешни, то пробите ще бъдат на Земята в средата на декември.

Китай дава заявка, че може да се превърне в най-новата космическа сила

Сондата Chang'e-5, кръстена на древната китайска богиня на Луната, ще опита да събере материал, който да помогне на учените да добият повече информация за произхода и формирането на повърхността на земния спътник.

Ако е успешна, тя ще направи Китай едва третата страна в света, която си е осигурила проби от Луната – след САЩ и Съветския съюз, които го сториха преди няколко десетилетия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024